HDN: ‘Recordaantal hypotheekaanvragen’

0

Het eerste kwartaal van 2020 wordt gekenmerkt door een recordaantal hypotheekaanvragen, vooral veroorzaakt door een hoog aantal oversluitingen. Daarnaast zijn er flinke stijgingen van woningaankopen, het gemiddelde hypotheekbedrag en de gemiddelde woningwaarde. Dit blijkt uit het kwartaaloverzicht van HDN.

HDN registreerde in het eerste kwartaal van 2020 138.653 hypotheekaanvragen; 43% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging vond met name plaats in de niet-kopersmarkt – het aantal oversluitingen en tweede hypotheken steeg exorbitant met 87% – maar ook het aantal hypotheekaanvragen door woningkopers is flink gestegen (+20%).

Hogere inkomens

Het gemiddelde hypotheekbedrag stijgt ook in het eerste kwartaal met ruim 3,5% naar 250.000 euro. Op de kopersmarkt nemen vooral hypotheekaanvragen van hogere inkomens sterk toe. De gemiddelde woningwaarde in het eerste kwartaal steeg met 10% naar 375.000 euro. Als gevolg van de hoge woningwaarde wordt er steeds meer eigen geld ingelegd bij de aankoop van een woning.

Aflossingsvrije hypotheek

Gepensioneerden sloten massaal hun hypotheek over. HDN ziet een stijging van deze groep van bijna 125% (10.600). In 2019 waren dat er 4.700. Sinds 2011 is het niet meer mogelijk een volledig aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, maar als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, mag je hem wel behouden als je gaat oversluiten. Dit wordt bij 52,5% van de aanvragen gedaan. Vorig jaar was dit nog 48,9%.

Trend verduurzaming

Verduurzaming wordt een trend: meer dan in 2019 worden energiebesparende voorzieningen meegefinancierd. Bovendien is er steeds meer vraag er naar energiezuinige woningen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.