HDN introduceert Klantprofiel Index

0

Door 390.000 hypotheekaanvragen te analyseren heeft HDN tien klantprofielen ontdekt en samengebracht in de Klantprofiel Index. De nieuwe profielen vervangen de oude indeling van starters, doorstromers en oversluiters.

Met behulp van die Index kunnen hypotheekverstrekkers hun doelgroepen en marktpositie analyseren en producten ontwikkelen die beter aansluiten bij hun doelgroep. De nieuwe profielen zijn: Starter Jong, Starter Stabiel, Starter Hoog Segment; Opstromer, Opstromer Nieuwbouw en Doorstromer NHG, Oversluiter, Ondernemer Aankoop, Verbouwer en Gepensioneerde. HDN heeft de profielen samen met vertegenwoordigers van tien hypotheeklabels ontwikkeld, door gebruik te maken van machine learning technieken. De Index wordt per 1 januari 2020 ook beschikbaar gesteld aan de overige hypotheekverstrekkers die zijn aangesloten bij HDN.

Kenmerken en ontwikkelingen

De Klantprofiel Index is gebouwd door HippoLine. Per klantprofiel kan worden ingezoomd op kenmerken en ontwikkelingen. Informatie kan met derden worden gedeeld. Zo laat de Index bijvoorbeeld zien dat binnen de groep Starters de Starter Jong in 1,5 jaar tijd met 3% gedaald is naar 7% van de hypotheekaanvragen in 2019. Die groep heeft dus steeds meer moeite een woning te kopen. Ook maakt de Index in één oogopslag helder dat het grootste percentage hypotheekaanvragen in 2019 komt van de Oversluiters. Het percentage hypotheekaanvragen door gepensioneerden is met 4% gestegen naar 10%.

Beleidsmakers

De Klantprofiel Index is op 3 oktober gelanceerd tijdens het IIR MortageTech Event in Amsterdam. Arjen de Bake, business development manager van HDN: “Met deze Index kan het succes van nieuwe producten en diensten nauwgezet worden gemonitord, zonder dat daar kostbaar onderzoek naar hoeft te worden gedaan. Ook geven de cijfers belangrijkere inzichten voor beleidsmakers. Zij krijgen beter inzicht in knelpunten op de woningmarkt, zoals nu de nijpende situatie van de jonge starter. Maar ook kunnen zij toetsen of beleidsmaatregelen effect hebben.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.