HDN: ‘IBL-rekentool is weer beschikbaar’

0

Per 19 juli 2021 is de Inkomensbepaling Loondienst rekentool (IBL-rekentool) weer beschikbaar om het toetsinkomen te berekenen voor mensen in loondienst. Dat maakt HDN bekend. In februari werd deze manier van het aanvragen van hypotheken tijdelijk on hold gezet door de werkgroep IBL om extra controlemaatregelen door te voeren.

HDN: “De verbeteringen zijn met positief resultaat getest door betrokken marktpartijen. Dat maakt dat een groot aantal geldverstrekkers vanaf vandaag weer aanvragen accepteert op basis van het UWV verzekeringsbericht via de IBL-rekentool in plaats van de werkgeversverklaring voor mensen in loondienst. Ook NHG ondersteunt het gebruik van de IBL-rekentool volledig.”

Kwaliteit en zorgvuldigheid voorop

Volgens HDN heeft de hypotheekmarkt de ambitie om tot een documentloos hypotheekaanvraagproces te komen met als doel het aanvragen van hypotheken voor klant, adviseur en geldverstrekker sneller, beter en eenvoudiger te maken. “Het digitaal delen van gegevens uit betrouwbare bron vervangt het gebruik van documenten en is dus van belang voor het realiseren van de gewenste efficiency- en betrouwbaarheidsslag in de keten. Ketenpartijen werken samen aan het ontsluiten van deze brongegevens. De IBL-rekentool is de eerste dienst die is gelanceerd waarbij gebruik wordt gemaakt van de gegevens uit een bron, het UWV. Toen in februari bleek dat de uitkomst van het toetsinkomen via de IBL-rekentool bij verschillende groepen klanten afweek van de verwachting, is besloten om de rekentool tijdelijk niet beschikbaar te stellen voor nieuwe aanvragen. Een vervelende maatregel maar noodzakelijk omdat kwaliteit en zorgvuldigheid in deze voorop staat.”

Extra controles

“Om de uitkomsten van de IBL-rekentool te kunnen waarborgen heeft de werkgroep IBL aanvullende beheersmaatregelen in werking gesteld. De opzet en het bestaan van deze maatregelen zijn extern getoetst door BDO. Nu de rekentool voldoet aan deze hoge eisen is besloten om deze weer beschikbaar te maken voor de markt. Het nieuwe raamwerk van maatregelen vormt ook direct een goede basis voor het ontsluiten van andere bronnen”, aldus HDN.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.