HDN: ‘Drukte hypotheekmarkt houdt aan in november’

0

Na de uitschieter in oktober blijft ook in november het aantal hypotheekaanvragen hoog. Met 52.833 ligt het aantal 14% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit de data van HDN.

HDN: “Delen wij de markt op in aanvragen voor aankoop woning en niet-aankoop woning, dan is de verdeling 20.689 voor de aankoopmarkt en 32.145 voor de niet-aankoopmarkt (oversluitingen en tweede hypotheken). Het aantal tweede hypotheken, meestal aangevraagd door verbouwers, steeg de afgelopen maand in vergelijking met dezelfde maand in 2020 sterk: 43% naar 5.580 aanvragen.

Aangekondigde renteverhogingen

In oktober werden 58.500 hypotheken aangevraagd. Dit had vermoedelijk te maken met de aangekondigde renteverhogingen van geldverstrekkers. In november is dit aantal weer wat afgenomen naar 52.833 aanvragen. Dit is nog steeds ruim 13% hoger dan het aantal aanvragen in november 2020 (46.495).

Minder starters en doorstromers NHG

HDN: “Als we inzoomen op de verschillende typen hypotheekaanvragers, de zogenaamde klantprofielen, zien we dat de oversluiters en verbouwers samen goed zijn voor 40% van alle hypotheekaanvragen in november. Ook het marktaandeel van gepensioneerden stijgt sinds juli aanzienlijk en neemt toe van 6,6% in november 2020 naar 14% in de afgelopen maand. Daar waar de doorstromer NHG begin 2021 nog goed was voor 5% van de hypotheekaanvragen, is dit in november gedaald naar 1,6%. Samen met de jonge en stabiele starters zijn dit de groepen die het minst aan bod komen in de hypotheekmarkt (minder dan 5% marktaandeel).”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.