HDN: ‘Doorstromers zetten meer overwaarde in voor aanschaf nieuwe woning’

0

Afgelopen maand werden circa 37.500 hypotheken aangevraagd via het HDN Platform. Dat is een stijging van meer dan 20% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder (30.647).

Wat volgens HDN vooral opvalt is dat doorstromers weer in toenemende mate overwaarde inzetten bij de aanschaf van een nieuwe woning. “Nu de huizenprijzen al enkele maanden fors stijgen, zien we ook het belang van overwaarde toenemen bij de financiering van de nieuwe woning. Nooit eerder was het verschil tussen de marktwaarde en hypotheeksom bij doorstromers zo groot als in de afgelopen maand. Gemiddeld werd er 363.000 euro geleend voor het kopen van een woning van 574.000 waarbij de resterende 211.000 euro uit overwaarde en eigen middelen wordt gefinancierd. Er wordt bij deze woningen dus relatief minder geleend voor de woning.”

Hypotheekmarkt groeit stabiel door

“Gekeken naar het aantal hypotheekaanvragen in mei de afgelopen vijf jaar dan zien we een vergelijkbaar beeld met vorige maand, namelijk een forse groei ten opzichte van 2023 maar nog geen evenaring van het niveau van 2022 en eerder. Dit met name door een achterblijvende niet-kopersmarkt. De kopersmarkt blijft het goed doen en is met circa 23.500 aanvragen terug op het niveau van 2021, de periode vóór de sterke rentestijgingen. Het aantal aanvragen in de niet-kopersmarkt steeg met zo’n 3.000 aanvragen naar 14.000 waarvan circa driekwart een (onderhandse) verhoging of tweede hypotheek was. Met 37.500 aanvragen verliep mei zoals gebruikelijk iets rustiger dan april (45.000). Dit heeft te maken met de verschillende feestdagen en meivakantie”, aldus HDN.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.