HDN: Brondata delen door consument via Datakeeper

0

Datakeeper is als nieuwe gecertificeerde brondata leverancier toegevoegd aan Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Reinier van der Heijden (foto), directeur van HDN: “Hierdoor is het mogelijk voor consumenten om via de Datakeeper-app brondata te delen met de partij waar een hypotheekaanvraag is gedaan. In eerste instantie gaat het om de databronnen IBL (inkomensbepaling loondienst), BRP (Basisregistratie personen), MPO (Mijn pensioenoverzicht) en Identificatie. Op een later moment zullen ook andere brondata worden toegevoegd zoals DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Geldverstrekkers en Advies/CRM-pakketten kunnen Datakeeper nu toevoegen, zodat ze via Datakeeper gegevens bij de klant op kunnen vragen. Via de nieuwe bronberichten van HDN is het dan mogelijk om te bepalen welke databronnen er opgehaald moeten worden.”

Dataminimalisatie

Leslie Hogeveen, directeur van Datakeeper: “De werkwijze van Datakeeper gaat uit van dataminimalisatie. Dus alleen die data die nodig zijn voor de desbetreffende hypotheekaanvraag wordt door de consument doorgestuurd. De opgehaalde brondata van Datakeeper wordt opgeslagen op de telefoon bij de consument, zo heeft deze altijd zelf controle over het wel of niet delen van de data. Datakeeper werkt met gevalideerde brondata die direct van de officiële instanties afkomstig zijn. Een ID-check is mogelijk via de Datakeeper-app doordat de consument zelf de NFC-chip van het paspoort of rijbewijs uitleest. De consument kan in de app altijd zien wanneer en welke data er gedeeld is.”

Hypothekenkluis

“Datakeeper werkt als kluis. De opgehaalde brondata blijven bewaard in deze data wallet op de eigen telefoon. Voordeel is dat niet steeds opnieuw de brondata opgehaald hoeven te worden, wat in het geval van een zogenaamde datasluis wel zo is. De consument kan zijn data vanuit Datakeeper na hypotheekaanvraag ook voor andere doeleinden gebruiken. Speciaal voor HDN heeft Datakeeper een Hypotheken-kluis gemaakt waar de data ten behoeve van het hypotheekproces negentig dagen bewaard wordt”, zegt Hogeveen.

Actueel speerpunt

Van der Heijden: “Werken met brondata is een actueel speerpunt van HDN. We werken als keten toe naar het accepteren van een hypotheek op basis van alleen brondata. Daarmee wordt het voor consumenten een stuk makkelijker om een hypotheekaanvraag te doorlopen. HDN vervult daar een voortrekkersrol in. Met het toevoegen van Datakeeper komt deze toekomst weer een stap dichterbij.”

Privacy

“Juist in de hypotheekbranche is veel te winnen door te werken met brondata”, vult Hogeveen aan. “Het voorkomt fouten en bespaart tijd en geld in de keten. Belangrijk aandachtspunt in de opkomst van het gebruik van brondata is de privacy van de consument. Omdat Datakeeper werkt met een kluis weet de consument met wie hij welke data wanneer heeft gedeeld. De regie ligt dus bij de consument.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.