HBC Break: ‘Adviseren over woningverhuur’

0

Het begeleiden van mensen bij de financieringsaanvraag voor een verhuurde woning vraagt specialistische kennis van de hypotheekadviseur. Dinsdag 18 september 2018 belicht Alex Erlings, directeur Opleidingen bij Hoffelijk, samen met Woonfonds in het webinar ‘Zo geeft u het beste advies over Woningverhuur!’ alle ins & outs van woningverhuur. 

De rente op een spaarrekening is laag, huizenprijzen zitten flink in de lift en er is een tekort aan betaalbare huurwoningen. Van de beschikbare huurhuizen stond medio 2017 slechts 1,8% leeg. In 2012 lag het leegstandspercentage in de grote steden nog boven de 5%. De grote vraag naar huurwoningen stimuleert het kopen van een woning voor de verhuur. Bijvoorbeeld voor het huisvesten van studerende kinderen en vanuit beleggingsmotief. De toenemende belangstelling onder consumenten om te beleggen in vastgoed is goed nieuws voor de hypotheekadviseur.

Serieus rendement

Kopers die woningverhuur als belegging zien, kijken vooral naar huurwoningen in het middensegment (vanaf 710 euro). Appartementen dichtbij goede voorzieningen of op een unieke locatie worden als kansrijk gezien. Evenals eengezinswoningen in of rondom stedelijke gebieden.

In Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is volgens diverse onderzoeken ruimte voor stijgende huurprijzen tot 1.500 euro per maand. In andere steden wordt een stijging tot maximaal 1.200 euro voorzien. We spreken hier dus over serieuze rendementen.

Webinar ins & outs van woningverhuur

Dinsdag 18 september 2018 belicht Alex Erlings in het webinar ‘Zo geeft u het beste advies over Woningverhuur!’ alle ins & outs van woningverhuur. Deze vakinhoudelijke lunchbreak start om 12:00 uur en wordt mogelijk gemaakt door Woonfonds, in samenwerking met de Hypotheek Business Club (HBC-break).
Gratis inschrijven voor de HBC Break kan hier.

Tijdens deze masterclass wordt ingegaan op de belangrijkste facetten die komen kijken bij het kopen, verhuren en financieren van een woning. Zo wordt ingegaan op toegevoegde waarde en verplichtingen die de adviseur heeft bij de advisering van klanten, de eisen die banken stellen aan het financieren van verhuurde woningen, de toepassing van het huurrecht en de fiscale aspecten.

Specifieke verhuurhypotheek

Woonfonds biedt een specifieke financiering aan voor het kopen van een woning voor de verhuur. De maximale hypotheek bij een woning in verhuurde woning staat bedraagt hierbij 70% van de marktwaarde. De netto huuropbrengsten mag de koper tot 80% meenemen voor het berekenen van de leencapaciteit.

Rendementen uit het verleden …

Voor kopers met een beleggingsmotief is het positief dat de overheid het vergroten van het woningaanbod stimuleert. Daartegenover kan de overheid ook besluiten de huurmarkt verder te reguleren om huurstijging een halt toe te roepen.

Een ander aandachtspunt voor kopers met verhuurplannen is de verschuivende vraag. De vraag naar huurwoningen wordt in stedelijke gebieden nu nog aangewakkerd door vergrijzing en urbanisatie. Maar de vergrijzing kan ook een nadeel zijn als het type woning niet geschikt is. Het aantal gelijkvloerse levensloopbestendige huizen bijvoorbeeld, is in verhouding nog maar beperkt beschikbaar.

(Bron: Woonfonds Kennisomgeving Woningverhuur)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.