Hardnekkige misverstanden over zorgverzekering

0

Een op de drie Nederlanders veronderstelt dat hij niet mag overstappen naar een andere zorgverzekering als hij in het ziekenhuis ligt. En een op de vijf 18- tot 30-jarigen denkt dat een bezoekje aan de huisarts ten koste gaat van zijn eigen risico.

Dit zijn zomaar twee voorbeelden uit een reeks van misverstanden over de zorgverzekering, zo blijkt uit onderzoek van Q&A Insights & Consultancy in opdracht van Independer. Vooral jongeren zijn lang niet altijd goed op de hoogte van wat de zorgverzekering wel en niet dekt.

Mythes

Zorgverzekeringsexperts van Independer horen ze dagelijks van hun klanten: mythes en misverstanden over de zorgverzekering. Zo denken sommige mensen dat ze een aanvullende verzekering nodig hebben voor goede ziekenhuiszorg of dat een zorgverzekeraar hen kan weigeren voor de basisverzekering.

Ten onrechte

“Wij vonden het belangrijk om die misverstanden in kaart te brengen”, zegt Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer. “Als je niet precies weet hoe het zit, blijf je wellicht ten onrechte in een veel te dure of te uitgebreide verzekering zitten. En misschien vermijden mensen wel een bezoekje aan de huisarts, omdat ze ten onrechte denken dat ze dat hiervoor zelf, via hun eigen risico, moeten betalen. Daarom is het van belang deze misverstanden uit de wereld te helpen.”

Overheid beslist

Maar liefst 44% van de ondervraagden onderschrijft de volgende stelling: “De dekking in de basisverzekering is afhankelijk van welke zorgverzekeraar je hebt.” In de leeftijdsgroep van 18- tot 30-jarigen denkt zelfs 56% dat dit het geval is. De Ruiter: “Dit is een echte mythe. In Nederland beslist de overheid ieder jaar welke vergoedingen er binnen de basisverzekering vallen. Alleen in de aanvullende verzekeringen beslissen zorgverzekeraars zelf over de inhoud van hun pakketten.”

Acceptatieplicht

Op de stelling “Een verzekeraar mag je weigeren voor de basisverzekering, op basis van je gezondheid” antwoordt 18% bevestigend. Maar bij 18- tot 30-jarigen is dit zelfs 23%. “Nog zo’n hardnekkig misverstand”, zegt de Ruiter. “Zorgverzekeraars mogen je uitsluitend weigeren als je een betalingsachterstand hebt. Verder hebben ze voor iedereen een acceptatieplicht bij de basisverzekering. Het is jammer als zo’n misverstand mensen weerhoudt om een beter passende zorgverzekering af te sluiten, misschien zelfs tegen een lagere premie.”

Ziekenhuisbezoek

28% van de ondervraagden geeft aan te denken dat een ziekenhuisbehandeling op afspraak niet van het eigen risico afgaat. Nog eens 14% zegt niet te weten of dit het geval is. “Ook hier is het goed om te weten hoe het precies zit”, zegt De Ruiter. “Ziekenhuisbezoek gaat altijd ten koste van het eigen risico. Dat is belangrijke informatie als je bijvoorbeeld overweegt je eigen risico te verhogen om daarmee een lagere premie te betalen. Bovendien kun je sommige kleine behandelingen ook door  de huisarts laten doen. In dat geval kost het je niets, want een huisartsbezoek gaat niet koste van het eigen risico.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.