‘Hardnekkige inflatie jaagt kapitaalmarktrente op’

0

Deze week voerden bijna alle (40) aanbieders – waaronder alle grootbanken en grote verzekeraars – renteverhogingen door, meldt De Hypotheekshop. De meeste hanteerden daarbij relatief gezien beperkte verhogingen (0,10% tot 0,20%), een enkele tot 0,40%. De gemiddelde hypotheekrente steeg als gevolg daarvan deze week flink (van 4,52% naar 4,62%). Ook voor de komende week zijn er al weer nieuwe verhogingen aangekondigd. Op 10 jaar vast met NHG lopen de rentes nu uiteen van 3,8% tot 5%.

De Hypotheekshop: “Wat is er momenteel aan de hand op de kapitaalmarkt? De rente op staatsleningen is sinds vier weken hard aan het stijgen, in totaal nu al ruim een half procentpunt. De inflatie die voor het eerst in maanden zelfs weer wat oploopt, is daar debet aan. Beleggers in staatsobligaties houden er inmiddels serieus rekening mee dat de centrale banken voor langere tijd hun beleidsrentes zullen blijven verhogen, om de inflatie terug te brengen naar zo’n 2%. Omdat de kapitaalmarktrente van grote invloed is op de hypotheekrente, verhogen de geldverstrekkers sinds twee weken hun rentetarieven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.