Harde strijd om compensatie boeterente

0

Nu de Volksbank met terugwerkende kracht tot 2011 de te hoge boeterentes wil gaan terugbetalen, zien de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) hun kans schoon om ook bij andere banken de druk op te voeren om dit in hun ogen schoolvoorbeeld te volgen.

In 2017 publiceerde de AFM een leidraad waarin is vastgelegd hoeveel boeterente banken mogen rekenen. Consumenten die na 14 juli 2016 te veel boeterente betaalden, moeten worden gecompenseerd. De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis willen echter dat geldverstrekkers ook de klanten compenseren die voor deze datum teveel boeterente betaalden. De Volksbank is onlangs overstag gegaan en zal de boeterentes vanaf 14 juli 2011 opnieuw gaan berekenen en, indien nodig, te hoge boetebedragen terugbetalen.

Compensatie voor iedereen

De Consumentenbond en VEH stellen dat vanaf 2011 veel huiseigenaren – destijds aangemoedigd door een sterk dalende rente – hun hypotheek hebben overgesloten en daarbij boeterentes betaalden die hoger waren dan het financiële nadeel van hun bank. Dat mag volgens de AFM-leidraad uit 2017 niet. De Consumentenbond en VEH vinden in tegenstelling tot de AFM dat de compensatie moet gelden voor iedereen die in het verleden teveel boeterente hebben overgemaakt naar een geldverstrekker. De toen geldende regelgeving biedt daarvoor volgens hen een juridische basis.

Dagvaarding

In een brief doen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis nogmaals een klemmend beroep op de financiële instellingen om het voorbeeld van de Volksbank te volgen. De twee belangenorganisaties hebben inmiddels één van de weigeraars, Delta Lloyd bank, gedagvaard om te bewerkstelligen dat gedupeerde klanten van de bank alsnog worden gecompenseerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.