Handhaving advertentieplicht energielabel

0

Huiseigenaren die volgend jaar verzuimen het definitieve energielabel te melden in de advertentie waarin ze hun woning te koop of te huur aanbieden, kunnen een forse boete tegemoet zien. Per 1 januari 2022 handhaaft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de advertentieverplichting.

Door de coronacrisis was het lastig voor adviseurs om hun examens voor het energielabel te doen. Het tekort aan adviseurs, dat hiervan het gevolg was, leidde tot lange wachttijden en hoge labelprijzen. Om de druk op de adviseurs te verminderen schortte het ministerie van BZK de handhaving op de advertentieplicht bij het te koop zetten van een woning op tot 1 januari 2022.

Volgens het ministerie gaat het inmiddels goed met de aantallen adviseurs. Na de piek in de zomer voor zowel de wachttijd voor een energieadviseur als voor de prijs voor het label, is de wachttijd inmiddels behoorlijk afgenomen en de prijs gedaald met 7% naar gemiddeld 303 euro. Deze positieve ontwikkelingen zorgen ervoor dat tijdelijke maatregelen zijn vervallen of op korte termijn gaan vervallen.

Hogere boetes

In een toelichting schrijft het ministerie: “De overgangsregeling voor vakbekwaamheid is reeds beëindigd en er zijn voldoende personen bezig met de examens, waardoor het aantal adviseurs verder op kan lopen tot 2.500. Vanaf 1 januari 2022 zal ook een energielabel geregistreerd moeten zijn bij het te koop aanbieden van een gebouw (advertentieplicht). Per 1 november is de boete verhoogd wanneer je als huiseigenaar geen label hebt bij de verkoop of oplevering: 435 euro voor particulieren en 870 euro voor bedrijven.”

Aanmelden met definitief label

Woningsite Funda raadt makelaars aan de verkoper te adviseren al in het begin van het verkoopproces een definitief energielabel aan te vragen. In ieder geval vóórdat de woning op Funda geplaatst wordt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.