Shell verlaagt pensioenpremie fors

0

Shell heeft de pensioenpremie onlangs verlaagd van 40% naar 18%. Deze verlaging heeft volgens het pensioenfonds van Shell geen gevolgen voor deelnemers en gepensioneerden.

Naar aanleiding van de Asset en Liability Management-studie die het bestuur van het pensioenfonds in 2015 liet uitvoeren, werd opnieuw gekeken naar de hoogte van de premie en de manier waarop deze werd berekend, zo is te lezen bij Shell. Het bestuur vond de premie van 40% ‘bijzonder hoog’ vergeleken met de Nederlandse pensioensector en ten opzichte van de wettelijke minimumeisen. Een jaar eerder werd de premie al verlaagd van 45% naar 40%.

Nieuwe methodiek

Per 1 juli is bij Shell een nieuwe premiemethodiek in werking getreden. De pensioenpremie is geen vast percentage meer, maar beweegt mee met de loonontwikkeling bij het bedrijf in Nederland en met de gemiddelde leeftijd van de actieve deelnemers. Volgens het bestuur blijft de premie in de toekomst ‘verantwoord’ en hoger dan de wettelijke ondergrens.

Voor de deelnemers aan het pensioenfonds verandert er niets: ze blijven 2% premie betalen en hun opgebouwde pensioen of de hoogte van de toekomstige pensioenopbouw blijven eveneens gelijk. Voor gepensioneerden en oud-werknemers blijft de indexatieverwachting op peil.

De pensioenlasten van Shell Nederland dalen door de premieverlaging dit jaar met zo’n tachtig miljoen euro, zo berekende de website Pensioen Pro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.