Grote winststijging Rabobank: van 2.403 naar 4.377 miljoen euro

0

De Rabobank heeft in 2023 een nettowinst van 4.377 miljoen euro behaald, bijna het dubbele van het jaar ervoor: 2.403 miljoen.

Dit resultaat is volgens de bank te danken aan de relatief hoge rente-inkomsten en de sterke bedrijfsprestaties. Voorzitter van de groepsdirectie Stefaan Decraene: “Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door toenemende politieke spanningen en economische groeivertraging over de hele wereld. We begrijpen dat dit grote uitdagingen oplevert voor onze klanten en leden. Met onze kennis, netwerken en producten helpen we onze klanten om bij te dragen aan de verschillende transities en maken we werk van onze missie: growing a better world together.”

Hogere rentestanden

Rabobank profiteerde in 2023 dus van de hogere rentestanden. De kosten voor kredietverliezen kwamen uit op 727 (2022: 344) miljoen ofwel 17 basispunten van de gemiddelde leningenportefeuille. Dit is lager dan het langjarige gemiddelde en duidt op de terugkeer naar meer normale niveaus. De totale inkomsten namen toe met 31%. De bank wist haar positie op de Nederlandse hypotheekmarkt verder uit te bouwen met een marktaandeel van 19,3% (2022: 17,3%). Al met al nam de hypotheekportefeuille licht toe met 0,8 miljard euro 193,8 miljard.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.