Grote verschillen in maximale hypotheek voor zzp’ers

1

Voor zzp’ers die minder dan drie jaar geleden voor zichzelf zijn begonnen, verschilt het aanmerkelijk bij welke geldverstrekker zij een hypotheek afsluiten.

Dat concludeert Ikbenfrits.nl uit onderzoek. De online hypotheekadviseur onderzocht bij 22 geldverstrekkers wat de zelfstandigen maximaal als hypotheekbedrag konden lenen. “Uit de analyse blijkt dat het meer dan 50% kan schelen hoeveel je kan lenen bij verschillende banken. Voor een gezin met een inkomen van twee keer modaal kan dat oplopen tot 200.000 euro”, aldus de onderzoekers.

Ze hebben onderzocht wat een stel die beiden 37.000 euro verdienen, de een in loondienst en de andere als zzp’er, maximaal kunnen lenen. Dat blijkt uiteen te lopen van 362.933 euro bij Delta Lloyd tot 163.108 euro bij Munt en tot 368.865 euro bij Woonfonds.

Verklaring

Hoe zijn die grote verschillen te verklaren? Volgens Ikbenfrits is niet elke hypotheekverstrekker even ondernemersvriendelijk. “Vooral bij woningen die buiten de NHG-grens van 245.000 euro vallen, kan het verschil in verstrekking per aanbieder tot in de tonnen lopen. Vanaf 1 december 2016 heeft NHG  de voorwaarden voor ondernemers versoepeld. Ook ondernemers die minder dan drie jaar bezig zijn, kunnen een hypotheek aanvragen. NHG houdt bij het berekenen van de hoogte van de hypotheek rekening met eventuele eerdere inkomsten uit loondienst. Inmiddels zijn er in Nederland 1,3 miljoen zzp’ers. De grens voor NHG ligt echter al bij een hypotheekbedrag van 245.000. Voor ondernemers die een duurder huis willen kopen gaat het dus anders.”

Veel banken blijven achter

“Sommige banken gaan mee met de nieuwe normen van NHG Veel banken blijven helaas achter. Hypotheekverstrekker hanteren bij zelfstandige ondernemers die korter dan drie jaar bezig zijn uiteenlopende methodes om het inkomen te bepalen. Sommige verstrekkers tellen het zzp-inkomen bijvoorbeeld maar voor 85%. Hierdoor ontstaan die grote verschillen per verstrekker in de maximale hypotheek”, aldus de onderzoekers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.