Grote verschillen in keuzemogelijkheden in beleggen voor pensioendatum

0

Een pensioen aankopen terwijl de rente laag is, leidt tot weliswaar gegarandeerde, maar relatief lage uitkeringen. Sinds 2016 is het mogelijk om het pensioenkapitaal geheel of gedeeltelijk door te beleggen. Dat vermindert de gevoeligheid voor de rentestand op pensioendatum. Een langere beleggingshorizon kan ook leiden tot de wens voor een andere inrichting van de beleggingsmix aan het einde van de opbouwfase.

Onderzoek van MoneyView naar pensioenoplossingen voor het mkb laat zien dat de mogelijkheden die pensioenaanbieders hiervoor bieden flink uiteenlopen. Dat is te lezen in de Special Edition Pensioenen.

Variabele pensioenuitkering

MoneyView: “Aanbieders bieden sinds de invoering van de mogelijkheid van een variabele pensioenuitkering ook lifecycles in de opbouwfase aan die gericht zijn op het doorbeleggen van het pensioenvermogen na pensioendatum. Het is mogelijk om bij deze zogenaamde doorbeleg lifecycles langer in zakelijke waarden te blijven investeren, omdat het totale pensioenvermogen ook in de uitkeringsfase wordt belegd. Bij de aankoop van een vaste uitkering speelt dit principe veel minder, omdat het voor een deelnemer zeer ongewenst is als in de laatste jaren van de opbouwfase lage of zelfs negatieve rendementen worden behaald. Het pensioenvermogen kan dan namelijk vlak voor pensioendatum voor een groot gedeelte verdampen. In dat geval is er weinig resterende tijd om deze verliezen te compenseren.”

Veel variatie in keuzes

Er blijkt opmerkelijk volgens de onderzoekers veel variatie te zijn in de keuzes die de deelnemer heeft bij de verschillende aanbieders. “Als voorbeeld: BeFrank en NN bieden geen lifecycles aan voor 100% doorbeleggen, maar wel 20 lifecycles voor gedeeltelijk doorbeleggen. ABN Amro, Aegon Cappital en Scildon bieden juist alleen maar lifecycles aan die op volledig doorbeleggen zijn ingericht en geen lifecycles voor gedeeltelijk doorbelegen. Afhankelijk van de aanbieder zijn de keuzemogelijkheden voor de deelnemer die overweegt om geheel of gedeeltelijk door te beleggen dus veelal óf beperkt óf (zeer) ruim bemeten. Hierbij geldt bovendien dat de deelnemer zelf niet heeft kunnen kiezen voor de aanbieder in kwestie; dat doet immers de werkgever.”

Lifecycles

MoneyView: “Daarnaast geldt dat er ook binnen de lifecycles grote verschillen zijn. De ene aanbieder biedt in de lifcycles gericht op doorbeleggen niet of nauwelijks afbouw van het risico, terwijl de andere dat juist wel doet. Dé optimale lifecycle-belegging bestaat uiteraard niet, want anders zouden alle aanbieders exact dezelfde gebruiken. De grote verscheidenheid aan lifecycles die dit tot gevolg heeft, maakt wel dat van deelnemers gevraagd wordt dat zij zich zeer bewust zijn van de werking van en de risico’s die verbonden zijn aan die lifecycles.”

Vijf sterren

Zoals in alle Special Editions geeft MoneyView vijf sterren aan de hun inziens beste producten. Vijf sterren voor prijsstelling gaan naar Aegon Cappital PPI Contract (elipsLife). Nationale-Nederlanden Persoonlijk Pensioen Plan krijgt vijf sterren voor voorwaarden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.