Grote verschillen in hypotheekhoogte

0

“Nog nooit was het bedrag waarvoor een gemiddelde hypotheek werd afgesloten zo hoog als in het tweede kwartaal van dit jaar, meldden verschillende media vorige week. De gemiddelde hypotheeksom kwam in het tweede kwartaal uit op 317.000 euro.” Dat is opmerkelijk, schrijft De Hypotheekshop in zijn wekelijkse nieuwsbrief. “De gemiddelde hypotheekaanvraag is immers al twee jaar min of meer gelijk gebleven (245.000 euro). Hoe kan het verschil in hypotheekhoogte tussen de aangevraagde (HDN) en de gepasseerde (Kadaster) hypotheken zo groot zijn?”

“Het verschil tussen de gemiddelde hypotheek volgens het Kadaster en die van HDN bedraagt momenteel ruim 70.000 euro”, schrijft De Hypotheekshop. “Dit verschil is de afgelopen jaren groter geworden. Begin 2015 bedroeg het verschil nog minder dan 30.000 euro (235.000 om 208.000 euro). Er lijken meerdere oorzaken te zijn voor het – toenemende – verschil. De belangrijkste oorzaak lijkt dat het Kadaster het totale ingeschreven hypotheekbedrag registreert. Daaronder niet alleen de feitelijk verstrekte hypotheek, maar ook de tijdelijke overbruggingsfinanciering. Vaak wordt de overbrugging al binnen een paar maanden na passeren afgelost uit de verkoop van de oude woning. Door de gestegen huizenprijzen en het krapper wordende woningaanbod is het gebruik van overbruggingen de laatste jaren sterk toegenomen. HDN laat de overbrugging buiten beschouwing bij het berekenen van de gemiddelde hypotheek.”

Hogere inschrijving niet meegenomen

Een tweede belangrijke oorzaak is de hogere hypothecaire inschrijving door consumenten als hun hypotheek passeert, volgens de hypotheekketen. “Door een hogere inschrijving, 50.000 euro of meer is geen uitzondering, is notarisbezoek in de toekomst niet nodig als er geld moet worden geleend voor bijvoorbeeld een verbouwing. Anders dan het Kadaster laat HDN een eventuele hogere inschrijving buiten beschouwing, maar registreert wel onderhandse verhogingen die bij geldverstrekkers worden ingediend. Helaas is ook de gemiddelde hypotheek volgens HDN niet volledig betrouwbaar aangezien er sprake is van hypotheekaanvragen, waarvan een deel later wordt aangepast of in het geheel niet doorgaat.”

Samenwerking

“Mogelijk dat in de toekomst de samenwerking tussen HDN, Kadaster, KNB en NVM in het project ‘Zorgeloos Vastgoed’ kan zorgen voor 100% betrouwbare informatie over de hoogte van nieuwe hypotheken. Wellicht dat DNB, die immers rechtstreeks informatie van de geldverstrekkers ontvangt, van alle partijen op dit moment nog het beste beeld heeft. DNB legt echter in zijn rapportages over de hypotheekmarkt de nadruk op de banken en minder op de daarin actieve verzekeraars, pensioenfondsen en regiepartijen”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.