‘Grote verschillen gemeentezorgpolissen voor minima’

0

Als je een laag inkomen hebt of chronisch ziek bent, kun je in veel gemeentes een collectieve zorgverzekering afsluiten.

Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij Geld.nl: “Je betaalt dan minder premie, omdat de gemeente meebetaalt aan de premie voor de aanvullende verzekering. De premie van zo’n gemeentepolis verschilt echter flink per gemeente. Voor de uitgebreidste polis betaal je in Middelburg bijvoorbeeld 173,23 euro per maand en in Maastricht 223,65 euro per maand, een verschil van meer dan 600 euro per jaar.”

Afhankelijk van woonplaats

Geld.nl onderzocht voor 19 gemeenten, de tien steden met de meeste inwoners en de provinciehoofdsteden, welke collectieve zorgverzekeringen zij voor hun inwoners hebben. Groningen en Zwolle bieden geen collectieve zorgverzekeringen aan. Bij de 17 gemeentes die dat wel doen, lopen de premies dus flink uiteen. Bulthuis: “Zelfs bij pakketten met een bijna gelijke dekking verschilt de premie honderden euro’s per jaar. Het is best opmerkelijk dat je woonplaats bepaalt hoeveel je bij een laag inkomen betaalt voor de collectieve zorgverzekering. Je gaat tenslotte niet zomaar verhuizen omdat je ergens anders een goedkopere zorgverzekering kan kiezen.”

Grote premieverschillen

De grote premieverschillen komen vooral doordat de gemeentes niet allemaal evenveel bijdragen. Zo dragen Middelburg en Maastricht maximaal 4 tot 6 euro per maand bij aan de premie van minima. In Nijmegen, Arnhem en Tilburg loopt de bijdrage, afhankelijk van het type aanvullende verzekering, op tot meer dan 40 euro per maand. “Hoeveel de gemeente bijdraagt, maakt dus een flink verschil in de premie die je bij een laag inkomen zelf nog moet betalen”, zegt Bulthuis.

Eigen risico

Naast de verschillen in premies valt op dat veel gemeentes bij de uitgebreidste aanvullende verzekeringen het eigen risico van de basisverzekering volledig vergoeden. Maar er zijn ook zes gemeentes die dat niet doen. “De vergoeding van het eigen risico verwerken veel gemeentes al in de maandelijkse premie. Voor deze pakketten betaal je dan ook vaak een hogere premie”, zegt Bulthuis.

Aanvullende verzekeringen

Sinds 2023 krijg je alleen nog korting op de aanvullende verzekeringen. De collectiviteitskorting bij gemeentepolissen geldt dus alleen daarop. Het is bij de gemeentes die Geld.nl onderzocht dan ook niet mogelijk om alleen een basisverzekering af te sluiten. Bulthuis: “Verder kun je bij de gemeentes kiezen uit hooguit één of twee zorgverzekeraars en zijn de aanvullende pakketten vrij uitgebreid, met veel vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen, orthodontie, de tandarts of fysiotherapie. Het kan zijn dat je lang niet al die zorg nodig hebt. Of dat een andere zorgverzekeraar een goedkoper aanbod heeft dan je gemeente. Ga daarom vóórdat je een zorgverzekering afsluit altijd eerst vergelijken. Dan weet je zeker dat je de beste en goedkoopste zorgverzekering voor jou kiest.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.