Grote verliezen bij huishoudens op beleggingsfondsen

0

Nederlandse huishoudens verloren in de eerste drie kwartalen van 2022 veel vermogen in beleggingsfondsen, blijkt uit cijfers van DNB. Door dalende beurskoersen en stijgende rentes slonk de omvang van de beleggingen in fondsen in de eerste negen maanden van dit jaar met 18,3 miljard (-15,9%) naar 97,3 miljard euro.

De waardedaling in 2022 op beleggingsfondsen is de grootste ooit gemeten, zowel in relatieve als absolute zin (DNB houdt de statistieken vanaf 2009 bij). De daling komt bovenop de verliezen op beleggingen in individuele aandelen die Nederlandse huishoudens dit jaar leden. Over heel 2022 is de afnemende omvang van beleggingen van huishoudens in beleggingsfondsen stelselmatig, aldus DNB. Eind september 2022 belegden Nederlandse huishoudens voor 97,3 miljard euro in binnen- en buitenlandse beleggingsfondsen. Deze beleggingen zitten hoofdzakelijk in aandelenfondsen met wereldwijde spreiding, met een belegd vermogen van 35,4 miljard euro (36,4% van de totale posities in fondsen). Naast andere aandelenfondsen en gemengde fondsen zijn ook posities in obligatiefondsen. De beleggingsfondsen waarin het meest wordt belegd zijn hoofdzakelijk binnenlandse fondsen.

Aandelenfondsen

Hoewel in de eerste drie kwartalen van 2022 de waarde van de obligatiefondsen afnam met in totaal 1,8 miljard euro (-8,5%), waren met name de verliezen op alle aandelenfondsen met 12,5 miljard euro omvangrijk (-20,0%). Zeker in vergelijking met de toonaangevende MSCI World Index, samengesteld uit ruim 1500 aandelen uit 23 landen, die in dezelfde periode ‘slechts’ 14,6% verloor. Een betere graadmeter om de verliezen op aandelenfondsen in context te plaatsen is volgens de toezichthouder de AEX-index, die in de eerste drie kwartalen van 2022 19,7% verloor.

Aan- en verkoopgedrag bij beleggingsfondsen

Over 2022 waren de aan- en verkopen bij beleggingsfondsen samengenomen, per saldo, nagenoeg gelijk (+79 miljoen euro). Opvallend volgens de toezichthouder is dat in juli 2022 huishoudens massaal posities in beleggingsfondsen verkochten. Dit valt samen met de periode waarin de ECB voor het eerst haar belangrijkste rentetarief verhoogde. DNB: “Dergelijke uitstromen uit beleggingsfondsen zijn uitzonderlijk. Alleen in maart 2020, toen de coronapandemie uitbrak, waren de nettoverkopen van fondsen groter. Verder deden huishoudens in 2021 juist relatief grote nettoaankopen van beleggingsfondsen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.