Grote rol adviseur bij transformatie pensioenstelsel

0

De pensioenmarkt blijft ook komend jaar volop in beweging. De aanhoudend lage rente, de vergrijzing, een veranderende arbeidsmarkt en veranderende pensioenbehoeftes vragen om flexibiliteit en keuzes van werkgevers en werknemers, maar ook van pensioenuitvoerders en adviseurs.

Column Michel Verwoest, Lid Raad van Bestuur a.s.r., in de InFinance Special Visies & Kansen 2016

Wij hopen dat de Pensioendialoog nu echt tot concrete uitkomsten gaat leiden. Werkgevers moeten meer keuzevrijheid krijgen om de pensioenregeling van hun bedrijf zó in te richten, dat deze past bij hun organisatie. De gedwongen winkelnering voor pensioenregelingen is niet meer van deze tijd. Ook moeten wij ervoor zorgen dat mensen meer financieel bewust en zelfredzaam zijn. Er verschuift immers steeds meer verantwoordelijkheid voor de pensioenopbouw naar de burger. Het is dan ook zaak om het pensioenbewustzijn van mensen te verhogen en pensioenregelingen eenvoudiger en begrijpelijker maken. Duidelijke pensioencommunicatie en een eerlijke boodschap zijn essentieel hiervoor.

Toetsingskaders
De introductie van het Algemeen Pensioen Fonds (APF) is een belangrijke nieuwe stap voor de pensioenmarkt met kansen voor pensioenuitvoerders en adviseurs. Uitvoerders krijgen de kans om hun dienstverlening te verbreden en het anders te gaan doen dan gebruikelijk. ASR speelt hierop in met het initiatief voor de oprichting van ‘Het Nederlandse pensioenfonds’.

Voor adviseurs zijn er kansen, omdat het speelveld gaat veranderen met nieuwe producten. De consequentie is wel dat de adviseur die in deze markt actief wil blijven, zich moet bekwamen in verschillende toetsingskaders (Solvency & NFTK).

Complexiteit vertalen
Het APF voorziet in de behoefte aan meer keuzevrijheid. Werkgevers krijgen een betaalbaar alternatief voor hun DB-regeling. Ondernemingspensioenfondsen die op een andere manier verder moeten of willen, hebben nu een alternatief. Bij al deze ontwikkelingen is onafhankelijk en helder advies cruciaal. Het intermediair speelt volgens ons dan ook een belangrijke rol in de transformatie van het pensioenstelsel. De adviseur kan de complexiteit van de materie helder over het voetlicht krijgen. Samen met de adviseur willen wij als a.s.r. de aandacht en regie bieden die de werkgever zo hard nodig heeft.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.