Grote regionale verschillen in bereidheid om te verduurzamen

0

Er zijn grote regionale verschillen in bereidheid om te verduurzamen, vooral tussen Zuid- en Noord-Nederland. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 600 Nederlanders door onderzoeksbureau Memo2 in opdracht van Centraal Beheer.

Marteyn Roose, directeur Particulieren Centraal Beheer, onderdeel van Achmea: “Nederlanders ervaren allemaal dezelfde barrières om de stap naar verduurzamen te zetten. We moeten dit veel makkelijker gaan maken. Het goede nieuws is: verduurzamen smaakt meestal naar meer.”

Zuid-Nederland

Roose: “75% van de Nederlanders vindt het belangrijk om de woning te verduurzamen en 49% wil hier de komende drie jaar iets in doen. Opvallend hierbij is het grote regionale verschil. 89% van de mensen uit Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg) vindt verduurzamen (heel) belangrijk, tegenover 63% van Noord-Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe). 58% van de mensen uit het zuiden heeft ook de intentie om binnen drie jaar iets te doen om hun huis te verduurzamen, waar dit in het noorden op 40% zit. Het blijft niet bij goede voornemens: de afgelopen drie jaar heeft in Zuid-Nederland 57% van de huiseigenaren iets verduurzaamd, tegenover 46% in het noorden van het land.”

Overstromingen

“Komt dit verschil doordat het zuiden afgelopen jaar de gevolgen van klimaatverandering van dichtbij heeft meegemaakt, met de overstromingen in Limburg? Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn”, zegt Roose. “Het is een belangrijk signaal voor de lokale overheden. Hoe kunnen ze hun burgers meer doordringen van het belang van verduurzaming? Kunnen ze leren van regio’s waar de bereidheid tot verduurzaming veel hoger is? En vooral, hoe kunnen ze het burgers makkelijker maken om de stap te nemen?”

Subsidies

Roose: “We zien in heel Nederland dat de grootste barrière om te verduurzamen is dat mensen wachten op duidelijkheid vanuit de overheid over subsidies. Hier is werk aan de winkel voor lokale overheden. Maar hier hebben wij als branche ook een rol in. En ook wij voelen deze verantwoordelijkheid als dienstverlener. We onderzoeken op dit moment in een pilot welke rol wij kunnen spelen om het subsidieproces makkelijker te maken voor Nederlanders.”

Verduurzamen valt achteraf mee

Maar er is volgens Roose ook goed nieuws: de drempels om te verduurzamen worden kleiner als je al eens iets gedaan hebt om je huis duurzamer te maken. “Van deze groep wil 61% ook de komende jaren iets doen om hun huis verder te verduurzamen. Zij zien veel minder barrières dan de groep die nog niet verduurzaamd heeft. Nederlanders zien het meest op tegen subsidie regelen (32%), vooral in het oosten en zuiden van het land. Ook troep in huis tijdens installatie vinden we erg vervelend (31%), vooral vrouwen (40%, tegenover mannen 24%). Zij zien er ook relatief vaak tegenop om het project te starten. Hier zie je dat verduurzamen uiteindelijk makkelijker is dan vooraf gedacht. Ook van onze klanten horen we regelmatig terug dat de installatie reuze meeviel. We moeten mensen dus ook met ervaringsverhalen enthousiasmeren.”

Win-win-win situatie

De belangrijkste reden om te verduurzamen is besparen op de energierekening, dit geldt voor 96% van de Nederlanders. Daarna volgt meer comfort (86%) en positief effect op het klimaat (82%). Roose: “Verduurzamen is voor veel Nederlanders een win-win-win situatie. We verwachten dat de behoefte om te verduurzamen alleen maar groter wordt. De energierekening schiet omhoog en er ontstaat door de situatie in Oekraïne meer bewustzijn bij Nederlanders over onze afhankelijkheid van Russisch gas.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.