Grote prijsverschillen tussen WA-autoverzekeringen

0

Jaarpremies van WA-autoverzekeringen lopen behoorlijk uiteen, terwijl de voorwaarden in de meeste gevallen grotendeels hetzelfde zijn. Dat constateert de Consumentenbond, die de algemene voorwaarden en prijzen bekeek van WA-autoverzekeringen in Nederland.

SNS heeft gemiddeld de laagste jaarpremie (gemiddeld 327 euro), gevolgd door Vereniging Eigen Huis (ledentarief) en ZLM. De Kilometerverzekering is gemiddeld de duurste met 760 euro voor hun polis gericht op weinig rijden, op flinke afstand gevolgd door Aegon (574 euro) en Nationale-Nederlanden (562 euro, bij polissen via een adviseur).

Dekking

Een dure verzekering biedt niet per se een betere dekking. Zo betaalt een 40-jarige man uit Amersfoort met vijf schadevrije jaren 26 euro per maand voor de verzekering van zijn zes jaar oude Volkswagen Polo via Allianz Direct. Bij Nationale-Nederlanden betaalt hij 54 euro. Terwijl de dekking van Allianz in het onderzoek een betere beoordeling (8,1) krijgt dan die van Nationale-Nederlanden (7,2).

Kleine lettertjes

De verzekeringen dekken allemaal dezelfde basis, namelijk schade aan anderen, zegt de Consumentenbond. “De verschillen zitten ’m vooral in de kleine lettertjes, zoals acceptatiecriteria (bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen), de premieopbouw en het effect van schadeclaims (bonus-malus). Maar ook in de opzegtermijnen, aanvullende dekkingen (zoals pechhulp) en regelingen voor een tweede auto in het gezin zitten verschillen.”

Eén onvoldoende

De Consumentenbond bekeek en beoordeelde de voorwaarden van ruim 30 verzekeringen. De meeste verzekeringen scoren rond de 7. Slechts drie scoren lager. Zero, een verzekering van Nationale-Nederlanden, scoort het slechtst. Die verzekering biedt naast de basisdekking nauwelijks extra’s en krijgt als enige een onvoldoende (5,4). Hema en InShared scoren het best (8,6). Die hanteren een ruim acceptatiebeleid en hebben – voor een WA-dekking – relatief uitgebreide hulpverlening in Nederland en het buitenland. Ook is er bij beide een ruime keuze uit aanvullende dekkingen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.