‘Grote premieverschillen bij autoverzekeringen’

0

Wie overstapt van autoverzekering kan gemiddeld 237 euro per jaar besparen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Dit komt vooral doordat de premieverschillen tussen de verschillende autoverzekeraars erg groot zijn. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering specifiek voor jouw auto en situatie is al snel een paar tientjes per maand, oftewel honderden euro’s per jaar”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Om te onderzoeken hoeveel consumenten gemiddeld kunnen besparen op hun autoverzekering, nam Geld.nl een steekproef van 100.000 autoverzekering vergelijkingen op de website in 2022. Hieruit blijkt dat de laagste premie in de vergelijkingen gemiddeld 237 euro per jaar lager ligt dan gemiddelde premie van alle autoverzekeringen die iemand kan kiezen. “Dat is al een flinke besparing, maar hij kan zelfs nog hoger uitpakken als je op dit moment bij een relatief dure verzekeraar zit”, zegt Bulthuis. “Het verschil tussen de hoogste en de laagste autoverzekeringpremie in de vergelijkingen was namelijk gemiddeld zelfs 565 euro per jaar.”

Jongeren kunnen het meest besparen

Uit de cijfers van Geld.nl blijkt dat vrijwel iedereen veel kan besparen. “Wat wel opvalt is dat groepen die vaak het duurst uit zijn voor hun autoverzekering, zoals jongeren of inwoners van grote steden, gemiddeld de hoogste bedragen kunnen besparen”, zegt Bulthuis. “Bij automobilisten van 18 t/m 24 jaar kwam de gemiddelde besparing uit op ruim 440 euro per jaar. En bij Rotterdammers op bijna 322 euro per jaar. Iedereen kan dus flink besparen door over te stappen van autoverzekering, maar deze groepen het meest.”

Overhead

Dat de premies voor autoverzekeringen enorm verschillen, komt vooral doordat elke autoverzekeraar op zijn eigen manier de premies berekent. Bulthuis: “Ze kijken allemaal naar factoren als het type auto, waar je woont, je leeftijd en je schadevrije jaren. Hoe ze al die dingen meewegen in premie, verschilt echter per verzekeraar waardoor de premies bij elke autoverzekeraar anders zijn. Daarnaast moeten autoverzekeraars met de premie-inkomsten niet alleen autoschades vergoeden, maar ook hun eigen kosten betalen. Grote, traditionele verzekeringsmaatschappijen hebben veel meer personeelskosten en kosten voor bedrijfspanden, dan kleinere verzekeraars of maatschappijen waarbij je alles online regelt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.