Grote bedrijven vaker failliet

0

Het aantal grote faillissementen steeg wereldwijd in 2017 met 22%. Daarbij gaat het om bedrijven met een omzet hoger dan 50 miljoen euro. Europa telt met 138 stuks de meeste grote faillissementen. Kwetsbare sectoren zijn hier retail, agrifood en zakelijke dienstverlening.

Er gingen vorig jaar wereldwijd 321 van deze grote bedrijven kopje onder, samen goed voor een omzet van 104 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. “In de volle breedte loopt wereldwijd het aantal faillissementen dit jaar fractioneel terug. Maar de trend dat juist steeds grotere bedrijven omvallen, is uiterst zorgwekkend. Vooral omdat deze ontwikkeling een scherpe lijn omhoog laat zien. We zien nog geen tekenen dat deze trend afbuigt”, zegt Walter Toemen, Directeur Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland.

Technologie

Volgens Toemen ligt aan deze trend een opvallende allesomvattende hoofdreden te grondslag. Namelijk de technologische vernieuwing die steeds sneller gaat. “Grote bedrijven die te laat zijn meegegaan met de technologische vernieuwing, redden het niet. In Nederland hebben wij dit vooral kunnen zien in de retail. Too big to fail lijkt steeds minder te bestaan.”

Nederland

Uit de faillissementscijfers van Euler Hermes blijkt verder dat de lichte stijging vorig jaar van het aantal faillissementen wereldwijd (+1%), dit jaar wordt omgezet in een lichte daling (-1%). “Kijken we naar West-Europa dan blijven de faillissementen voor het vijfde jaar achtereen dalen. Vorig jaar -6%, in 2018 -3%. Vergeleken met tien jaar geleden (de periode voor de crisis) is in de helft van de West-Europese landen het aantal faillissementen nog boven het niveau van toen.

Nederland laat dit jaar overigens een beeld zien van stabilisatie tot lichte daling van het aantal faillissementen. Na vier eerdere jaren van ‘double digit’ dalingen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.