‘Grootste verduurzamingspotentieel is de bestaande klant’

0

De hypotheekbranche voelt de uitdaging een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de woningmarkt. Enerzijds vanuit een maatschappelijke betrokkenheid en anderzijds omdat het Klimaatakkoord, en in toenemende mate ook de klant, hierom vragen. Op uitnodiging van Obvion spraken onlangs een aantal branchepartijen met elkaar over de uitdagingen waar zij voor staan en op welke wijze een branche brede samenwerking hieraan een bijdrage kan leveren.

Dit keer geen standaard ‘ronde tafelsetting’ op locatie, maar een discussie vanachter de webcam. InFinance mocht verslag doen van de bijeenkomst waar ook ingelogd waren: Colinda Rosenbrand – directeur OVFD, Bart de Nie – directeur SEH, Martin Hagedoorn – manager Product- en Business Expertise van CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur), Wouter Pilon – financieel adviseur en eigenaar van Het Groene Huis, Remco van Os – adviseur en eigenaar van Van Os & Partners in Utrecht, Carlo van Kemenade – CEO Obvion, en Peter Dijks, CCO van Obvion.

De adviespraktijk

Als adviseur neemt Remco van Os verduurzaming standaard mee in zijn adviesgesprekken. Hij weet ook inhoudelijk waar hij het over heeft. Toch heeft verduurzamen bij hem niet altijd de topprioriteit die de andere deelnemers aan dit gesprek er aan geven. Dat heeft volgens Van Os vooral te maken met de tijdrovende drempels die soms worden opgeworpen als een klant met een bestaande hypotheek wil verduurzamen. “Bij nieuwe hypotheken is het meestal wel eenvoudig in te passen, maar wil je bij een bestaande hypotheek een verduurzamingsdepot toevoegen dan kost dat nog te vaak zoveel extra tijd dat ik er bij bepaalde geldverstrekkers minder zin in krijg om daar op dit moment prioriteit aan te geven. Het wordt soms als een tweede hypotheek gezien, waarvoor je een veelvoud aan documenten moet aanleveren en de klant extra kosten moet maken voor een verhoogde inschrijving en taxatie. Voor bestaande hypotheken zou een marktbrede lijn welkom zijn. Op dit moment is het niet te doen om alle regels en uitzonderingen te kennen.”

Lees hier het hele verslag van de discussie in de InFinance-special Kansen & Visies 2021

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.