Grootste stijging consumentenprijzen sinds 2013

0

Consumentengoederen en -diensten waren in maart 2,8 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS.

Dat is de grootste stijging na augustus 2013. In februari betaalde de consument 2,6 procent meer dan vorig jaar. De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie.

CPI en inflatie

De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs. De CPI is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

CBS

Voeding en benzine stuwen CPI

Voor voedingsmiddelen betaalde de consument in maart 3,8 procent meer dan een jaar eerder, in februari was dit nog 3,2 procent. Fruit, vlees en aardappelen dragen hier het meeste aan bij. De afgelopen tien jaar is het maar twee keer eerder voorgekomen dat de prijsstijging van voeding zo hoog uitkwam. Ook benzine had een verhogend effect op de stijging van de consumentenprijzen. De prijsstijging van benzine nam op jaarbasis toe van 0,9 procent in februari naar 5,0 procent in maart. De stijging van de consumentenprijzen in Nederland is twee keer zo hoog als in de eurozone. In januari 2019 zijn in Nederland het lage btw-tarief en de belasting op energie verhoogd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar