De 300 grootste pensioenfondsen ter wereld zijn in 2023 weer gaan groeien, waarmee een groot deel van de daling van het voorgaande jaar is uitgewist.
Het vermogen van de grootste pensioenfondsen is echter nog steeds niet terug op zijn recordhoogte, zo blijkt uit het Global Top 300 Pension Funds-rapport van het Thinking Ahead Institute van dit jaar, in samenwerking met Pensions & Investments. Het onderzoek belicht trends op hoog niveau in de pensioenfondssector en geeft informatie over de veranderende samenstelling van de top 300-lijst van pensioenfondsen wereldwijd, inclusief de kenmerken en beleggingsallocaties van deze pensioenfondsen.
Aanzienlijke ommekeer
In 2023 noteerde het beheerd vermogen (AUM) van de top 300 pensioenfondsen een stijging van 10% tot 22,6 biljoen dollar, vergeleken met een beheerd vermogen van 20,6 biljoen dollar eind 2022, aangezien de markten zich enigszins stabiliseerden na het hoge niveau van wereldwijde economische onzekerheid het voorgaande jaar. Dit was een aanzienlijke ommekeer ten opzichte van de daling van het vermogen met 13% in 2022. Bij de grootste regelingen is de groei sneller gebleven, aangezien de top 20 van grootste pensioenfondsen ter wereld het afgelopen jaar een vermogenstoename van 12% hebben geregistreerd, waarmee ze hun kleinere collega’s overtreffen.
ABP en PFZW in top 20
Het Government Pension Investment Fund of Japan (GPIF) bleef het grootste pensioenfonds ter wereld, met een beheerd vermogen van 1,59 biljoen dollar, een positie die het sinds 2002 bekleedt. Met een vermogen van $ 1,58 biljoen is het Noorse staatspensioenfonds echter slechts 0,5% kleiner en kan het volgend jaar deze toppositie opeisen na een indrukwekkende groei van 22% in activa in de periode van 12 maanden. Twee Nederlandse staan in de top 20: ABP op de vijfde plaats met een AUM van 552.376 miljoen dollar en PFZW is elfde (262.261 miljoen).
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.