‘Grootste deel coronabesparingen wordt niet consumptief besteed’

0

Huishoudens hebben onder invloed van de coronamaatregelen extra gespaard, maar verwachten deze maar beperkt consumptief te besteden. Ze willen slechts 14% van deze besparingen gebruiken voor consumptie. Dit kan worden opgemaakt uit de uitkomsten van de DNB Household Survey die in juni is gehouden.

Tijdens de coronapandemie zijn de besparingen van huishoudens gestegen tot recordhoogte. In het eerste kwartaal van 2021 stond de teller aan ‘coronabesparingen’ cumulatief op circa 46 miljard euro. Dit zijn de extra besparingen ten opzichte van het niveau van voor de pandemie, grotendeels ontstaan doordat de mogelijkheden om te consumeren beperkt waren vanwege de contactbeperkende maatregelen. Belangrijke vraag voor de ontwikkeling van de consumptie van huishoudens is in hoeverre deze coronabesparingen alsnog gebruikt zullen worden om te consumeren.

Inhaalconsumptie

Gemiddeld genomen zijn huishoudens van plan 14% van de extra besparingen te gebruiken voor consumptieve doeleinden. Dit percentage is volgens DNB vergelijkbaar met de uitkomsten van diverse internationale enquêtes, waarbij deze besparingen naar verwachting binnen een jaar worden uitgegeven. “De verwachte mate van inhaalconsumptie is daarmee beperkt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het lastiger is om gemiste consumptie van diensten in te halen dan van goederen. Hoewel hogere inkomens doorgaans een lagere marginale geneigdheid tot consumeren kennen, duiden de enquêteresultaten niet op een groot verschil in de mate van inhaalconsumptie tussen verschillende inkomensgroepen.”

Auto en vakantie

DNB: “Huishoudens geven aan het meeste van het geld te willen uitgeven aan duurzame consumptiegoederen (36%), zoals kleding, elektronische apparaten en auto’s. Over het algemeen zijn dit goederen die voornamelijk uit het buitenland worden ingevoerd en dus niet bijdragen aan de economische activiteit in Nederland. Dat geldt nog sterker voor vakanties, waar huishoudens een kwart van de extra besparingen aan willen uitgeven. Daarna volgen uitgaven aan horeca (14%), overig (14%) en cultuur & recreatie (11%).”

Bankrekening

Op basis van de enquêteresultaten kan verwacht worden dat circa de helft van de coronabesparingen op een bankrekening blijft staan. Daarna volgen investeringen in woningen (18%). Hieronder valt zowel het verbouwen van een woning als het aanschaffen van een nieuwe woning. In het geval van verbouw leidt dit tot hogere huishoudbestedingen. Het resterende deel van de coronabesparingen willen huishoudens gebruiken voor het aflossen van schulden (7%), beleggen in financiële producten (7%) en schenkingen (3%).

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.