Grootbank laat spaarder minimaal profiteren van hogere ECB-rente

0

Ondanks de 0,75% rente die de banken inmiddels over hun gestalde geld ontvangen van de ECB, krijgen spaarders bij de grootbanken op dit moment nog maar 0 tot 0,01 procent rente op hun spaargeld. Kleinere banken geven volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl het goede voorbeeld met rentes tot 0,65%.

Na de forse renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) in juli en september hebben alle Nederlandse banken die nog een negatieve rente rekenden voor spaarders met meer dan 100.000 euro spaargeld, die negatieve rente per deze maand afgeschaft. Dat blijkt uit een rondgang van Geld.nl.

Volgens Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite Geld.nl, betaalden banken tot juli nog een negatieve rente van 0,5% voor spaargeld dat ze onderbrachten bij de ECB. Die rentekosten rekenden ze door aan grote spaarders. De Volksbank (ASN, RegioBank en SNS), ING en ABN AMRO hadden het afschaffen van de negatieve rente al aangekondigd, maar ook Triodos Bank heeft nu besloten geen negatieve rente meer te rekenen. Daarmee is er volgens Geld.nl nu geen enkele bank meer die negatieve spaarrente hanteert.

Laat huishoudens meeprofiteren

Het mag dan goed nieuws zijn dat de negatieve spaarrente uit beeld is, de spaarder merkt nog maar weinig van de renteverhogingen van de ECB, zegt Bulthuis. “Voldoende sparen voor een financiële buffer is al moeilijk en zal met de hoge inflatie en energierekeningen de komende tijd voor veel huishoudens alleen maar moeilijker worden. Het siert de banken dan natuurlijk als ze de mensen die hun best doen om toch nog wat spaargeld aan te houden belonen met een iets hogere spaarrente.”

Meer renteverhogingen

Sinds de ECB-renteverhoging in juli hebben maar 15 spaarbanken één of meerdere keren de rentes op hun spaarrekeningen verhoogd. Dit zijn voornamelijk de wat kleinere banken zoals LeasePlan Bank, NIBC Direct en Anadolubank. Maar ook buitenlandse banken zoals het Franse Renault Bank en Bigbank uit Estland. “De hoogste rente op een spaarrekening steeg sinds juli van 0,35 naar 0,65 procent”, zegt Bulthuis. “Er valt dus voor spaarders die toch een hogere rente willen inmiddels weer genoeg te kiezen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.