Groenboek: minder kredieten voor lange termijn

0

In een vandaag te verschijnen ‘groenboek’ met als titel ‘Langetermijnfinanciering van de Europese economie’ suggereert de Europese Commissie dat verzekeraars en pensioenfondsen mogelijk meer ruimte krijgen om te beleggen in langlopende kredieten en obligaties.

Verzekeraars, pensioenfondsen en banken klagen al langer dat nieuwe toezichtseisen langlopende beleggingen onaantrekkelijk maken, terwijl het bedrijfsleven die juist nodig heeft. Het is voor het eerst dat de commissie een openbare tekst produceert waarin gewezen wordt op dat risico. In een groenboek staan nooit harde beleidsvoornemens, maar worden wel suggesties gedaan waarop belanghebbenden kunnen reageren. Toch laat de commissie in vrij duidelijke bewoordingen weten dat wetgeving die deels nog in de ontwerpfase zit, de institutionele beleggers te veel beknelt. ‘De discussie richt zich op de vraag hoe we ervoor zorgen dat kapitaaleisen voor beleggingen niet te zwaar wegen op het aanhouden van langlopende activa’, aldus het groenboek.

Securitisaties De commissie is voor het eerst ook iets vriendelijker over securitisaties, een financiële techniek waarbij kredieten (zoals hypotheken) worden gebundeld en doorverkocht aan beleggers.  In het begin van de kredietcrisis werden regels ontworpen om securitisaties aan banden te leggen, maar in het groenboek wil Brussel laten uitzoeken of er toch ruimte moet komen voor veilige securitisaties. Van alle economische regio’s op aarde is geen enkele zo sterk voor zijn financiering afhankelijk van banken als Europa. Vandaar dat de bankencrisis en de nieuwe regels om banken in te tomen, de EU relatief hard treffen. In het groenboek zoekt de commissie naar alternatieven, zoals beleggers en speciale beurzen voor het mkb. Ook wijst de commissie voor het eerst op de gevolgen van het stapelen van regels, iets waar bankiers al langer voor waarschuwen. Zo worden banken aangespoord minder kredieten voor lange termijn te verstrekken en kunnen verzekeraars die kredieten door andere nieuwe regels niet overnemen. ‘Dit noopt tot het goed in de gaten houden van de cumulatieve effecten van de hervormingen’, aldus het groenboek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.