Groen verhogen zonder kennis- en ervaringstoets

0

Het is in lijn met de ‘groene opdracht’ van het kabinet met ingang van deze maand niet langer verplicht om een kennis- en ervaringstoets te doorlopen als een consument zonder advies zijn of haar hypotheek met maximaal 25.000 euro wil verhogen voor het verduurzamen van de woning.

De consument dient de aanvullende hypotheek voor het verduurzamen van de woning af te sluiten binnen vijf jaar na het afsluiten van de hypotheek die reeds op de woning is gevestigd. De genomen verduurzamingsmaatregelen moet de aanvrager kunnen aantonen.

Execution only promoten

In het Klimaatakkoord is toegezegd dat de drempels voor het verhogen van een hypotheek voor verduurzaming zullen worden verlaagd. Het schrappen van de kennis- en ervaringstoets bij een verduurzamingshypotheek is daar het resultaat van. In een toelichting schrijven de verantwoordelijke ministeries (Financiën en Binnenlandse Zaken): “Normaal betaalt een consument hoge advieskosten voor het afsluiten van een hypotheek. Dit werpt een drempel op om een aanvullende hypotheek af te sluiten om een woning te verduurzamen.

Door het schrappen van de kennis- en ervaringstoets zullen naar verwachting meer kredietaanbieders de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen voor verduurzaming via execution only gaan aanbieden. De afsluitkosten voor het verhogen van de hypotheek kunnen hierdoor voor veel consumenten verlaagd worden.”

Wel informeren, niet toetsen

Beide ministeries erkennen dat de kennis- en ervaringstoets tot doel heeft dat de hypotheekaanbieder kan beoordelen of de consument begrijpt welke risico’s zijn verbonden aan (het verhogen van) een hypotheek. Ze vinden het dan ook van belang dat de hypotheekaanbieder de consument blijft informeren over de voorwaarden en financiële risico’s van de aanvullende hypotheek. Maar toetsen of de consument die informatie wel heeft begrepen is in het belang van de ‘groene opdracht’ dus niet langer nodig.

Een beoordeling van de kredietwaardigheid waarborgt volgens beide ministeries voldoende dat de aanvullende hypotheek verantwoord is. De toekomst zal uitwijzen of deze consumenten voldoende wisten op het moment dat ze zonder kennis- en ervaringstoets akkoord gingen met de verhoging.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.