Groen licht voor wet betaald ouderschapsverlof

0

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet betaald ouderschapsverlof. Vanaf 2 augustus 2022 krijgen ouders in het eerste levensjaar van het kind 9 weken ouderschapsverlof via een UWV-uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon (tot 50% van het maximum dagloon) doorbetaald.

Op dit moment kennen we in Nederland al 26 weken ouderschapsverlof per ouder in de eerste 8 levensjaren van het kind. Met dit voorstel worden beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor 9 van deze weken gedeeltelijk doorbetaald. Deze weken komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner.

Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet op 2 augustus 2022 een kind krijgen. Het kind moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten ouders op dat moment werken (werknemer zijn). En nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsuur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.