Groen EU-keurmerk voor Nederlandse hypotheken

0

De Nederlandse en Triodos Bank hebben zich aangesloten bij het Energy Efficient Mortgage Label (EEML). Met dit Europese keurmerk wordt aangetoond dat de door hen verstrekte groene hypothecaire leningen daadwerkelijk bijdragen aan het verduurzamen van de bebouwde omgeving.

Vorig jaar kondigde de European Mortgage Federation het EEML aan en dit jaar werden de eerste labels uitgegeven. Er zijn inmiddels 30 geldverstrekkers uit 13 landen bij het EEML aangesloten. Samen zijn deze partijen goed voor 37 financiële producten die aantoonbaar bijdragen aan het verduurzamen van de bebouwde omgeving. In Nederland waren Nationale-Nederlanden Bank en dochteronderneming Woonnu al sinds eind mei aangesloten.

De Nederlandse

De Nederlandse is nu de eerste buy-to-let partij die zich aansluit bij het EEML. Het label is een keurmerk voor consumenten, kredietverstrekkers en beleggers, dat is gericht op het identificeren van energiezuinige hypotheken in de portefeuilles van kredietverstrekkers.

De hypotheken van De Nederlandse zijn er voor de professionele vastgoedbelegger die al minimaal drie panden verhuurt of op korte termijn zal gaan verhuren. De buy-to-let geldverstrekker heeft sinds januari van dit jaar een groene hypotheek op het schap liggen voor professionele beleggers in vastgoed. De Groene Vastgoedhypotheek stimuleert het nemen van energiebesparende maatregelen met een rentekorting van 0,1%. Voor eigenaren die al een A of B label hebben is dat 0,05%. Volgens directeur Paul Wessels is inmiddels al meer dan een kwart van de nieuwe hypotheekaanvragen een aanvraag voor de Groene Vastgoedhypotheek. “Dus steeds meer van onze klanten en hun adviseurs zijn ook bewust bezig met vergroening”, aldus Wessels.

NN en Woonnu

Eind mei kozen Nationale-Nederlanden Bank en dochteronderneming Woonnu niet alleen voor aansluiting bij het EEML, maar sloten zij zich tevens aan bij het EEMI (Energy Efficient Mortgages Initiative). Dat is het directe aanspreekpunt voor de Europese Commissie en vertegenwoordigt de Europese hypothekensector. Woonnu is tevens één van de initiatiefnemers van de EEMI NL Hub: het platform dat op nationaal niveau bijdraagt aan de ontwikkeling en implementatie van ‘energy efficient mortgages’.

NN Bank en Woonnu aangesloten bij EU-groeninitiatieven

 

Groene Vastgoedhypotheek De Nederlandse

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.