Groen adviseren is de norm (4)

0

Vandaag in ‘Aan het woord’ Christian Dijkhof, directeur HypotheekCompany. We vroegen hem op welke wijze zij de aangesloten adviseurs stimuleren en ondersteunen om verduurzaming onderdeel van het hypotheekadvies te laten zijn en hoe succesvol die aanpak is.

“Het is fijn om te ervaren dat consumenten blij verrast zijn als blijkt dat je als adviseur nét iets meer weet dan alleen de financieringsoplossingen.”

Franchiseformule HypotheekCompany is aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?

“We geven aandacht aan het onderwerp in nieuwsbrieven, en stimuleren zo veel mogelijk de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen. Inmiddels heeft zo’n 75% deze opleiding afgerond en we verwachten dat de rest ook zal volgen. Bovendien zijn de Adviescoaches (die onze adviseurs ondersteunen vanuit ons support center) dagelijks bereikbaar om te helpen met vragen op het gebied van verduurzaming. We merken eigenlijk dat het onderwerp al behoorlijk goed op de kaart staat bij adviseurs!”

Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logische plek om energiebesparende maatregelen te bespreken?

”We zien dat de consument het onderwerp steeds vaker zélf ter sprake brengt. Bij aankoop van een woning, maar ook bij bestaande woningen wordt verduurzaming steeds vaker een agendapunt. Het is vervolgens fijn om te ervaren dat consumenten blij verrast zijn als blijkt dat je als adviseur nét iets meer weet dan alleen de financieringsoplossingen. In dat opzicht is de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen een mooie en praktische aanvulling gebleken. En dat draagt er mede toe bij dat het onderwerp verduurzaming eigenlijk een logisch onderwerp wordt binnen het adviesgesprek. Klanten ervaren het als prettig en waarderen de expertise die je voor ze kunt toevoegen.

Hoewel ik eerst best terughoudend was over weer een extra onderwerp op de volle agenda van het adviesgesprek, blijkt dat financieel adviseurs prima in staat zijn om duurzaamheid te integreren. Prachtig om als adviseur je klanten te kunnen helpen én zo als sector te kunnen bijdragen aan de verduurzaming.”

Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?

“Zelf kijken we bij HypotheekCompany ook nadrukkelijk naar ons energieverbruik; we denken nog na over zonnepanelen en isolatie. De Covid19-crisis heeft ons echter een ander belangrijk inzicht gegeven: thuiswerken is prima en structureel te doen, dus we blijven dat ook doen als de coronamaatregelen ons daar niet langer toe dwingen.

Minder woon-/werkverkeer, we hoeven voor de verdere groei geen nieuwe werkplekken in te richten en het energieverbruik is flink lager. We gaan de tweede helft van het jaar verder nadenken over duurzaam thuiswerken, zodat we ook daar wellicht aan kunnen bijdragen!”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.