Groen adviseren is de norm (3)

0

Vandaag in ‘Aan het woord’ Harrie-Jan van Nunen, directeur VCN HypotheekService. We vroegen hem op welke wijze zij de aangesloten adviseurs stimuleren en ondersteunen om verduurzaming onderdeel van het hypotheekadvies te laten zijn en hoe succesvol die aanpak is.

“Ik merk dat er adviseur zijn die minder comfort voelen bij dit onderwerp. Ze vragen zich af hoever hun kennis moet reiken over technische maatregelen en producten.”

VCN is met een aantal labels aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?

“Verduurzaming is – naast ondernemers, vitalo’s en verhuur – een van de thema’s die we dit jaar uitrollen richting onze adviseurs. In mei en juni staan inmiddels vijf webinars gepland over verduurzamen. Hierin besteden we aandacht aan de financieringsmogelijkheden, laten we aanbieders aan het woord en brengen we een verduurzamingspropositie naar de markt, waarbij adviseur en klant volledig wordt ontzorgd.”

Welk percentage aangesloten adviseurs heeft de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen al met succes afgerond?

“Wij hebben vorig jaar een actie gehouden waarbij adviseurs de opleiding cadeau hebben gekregen. Deze zijn met goed gevolg afgerond. Hoeveel van de ruim 900 aangesloten kantoren zich inmiddels Erkend adviseur duurzaam wonen mogen noemen, is mij niet bekend. We hebben vrij veel SEH-adviseurs in de boeken staan, het aantal zal dus zeker gaan toenemen.”

Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logische plek om energiebesparende maatregelen te bespreken?

“We horen van onze adviseurs dat consumenten hiervoor openstaan. Investeringen moeten immers vaak gefinancierd worden. Adviseurs kunnen de financieringswens invullen en desgewenst de verduurzamingsmaatregelen laten verzorgen. De meeste aanbieders bieden goede faciliteiten en vaak ook nog een rentekorting. Aan de andere kant merk ik dat er adviseur zijn die minder comfort voelen bij dit onderwerp. Ze vragen zich af hoever hun kennis moet reiken over technische maatregelen en producten.”

Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?

“De woning waar ik nu woon hebben we geërfd van mijn schoonouders. Dit was een jarendertigwoning met enkel glas en ‘zeer goede’ ventilering, zeg maar. De woning hebben we afgebroken en opnieuw laten opbouwen. Vloer-, muur- en dakisolatie is dus op orde. Begin dit jaar hebben we zonnepanelen en een nieuwe WTW-installatie geplaatst. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van een windmolen. De opwekking wordt direct verrekend met mijn energierekening. We wekken nu meer energie op dan dat we gebruiken. De volgende stap voor ons, zou denk ik, een batterij zijn om de overtollige energie zelf op te slaan. Over het plaatsen van een warmtepomp ben ik nog niet overtuigd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.