Groen adviseren is de norm (2)

0

We vroegen een aantal service-, franchise- en adviesketens op welke wijze zij de aangesloten adviseurs stimuleren en ondersteunen om verduurzaming onderdeel van het hypotheekadvies te laten zijn en hoe succesvol die aanpak is. Vandaag: Marleen Overduin van Van Bruggen Adviesgroep.

‘Dat het onderwerp verduurzamen een logisch moment is tijdens het adviesgesprek, daar zijn de meningen onder consumenten over verdeeld.’

Van Bruggen Adviesgroep is aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?

“Wij hebben een onderzoek gedaan onder onze adviseurs: hoe duurzaamheid bij hen leeft en hoe ze dit meenemen in hun advisering. Conclusie is dat 88% verduurzamen belangrijk vindt en voor zichzelf ook een belangrijke rol ziet richting de consument. Een verbeterpunt is wel het kennisniveau bij onze adviseurs. Dat betreft niet alleen de technische kant, maar ook de kennis over de verschillende financieringsmogelijkheden.

Vanuit de adviseurs kregen wij ook het verzoek om hen meer handvatten aan te reiken. Vanuit de centrale organisatie hebben wij er vervolgens voor gezorgd dat alle informatie die nodig is om te kunnen adviseren op het gebied van verduurzaming, centraal beschikbaar is. In samenspraak met onze adviseurs hebben wij de verplichting afgesproken om het onderwerp verduurzamen altijd mee te nemen in het hypotheekadvies en dit vast te leggen in het adviesrapport. Aan de technische kant werken we in een pilot samen met de Greenfactor. Die maken voor de consument inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen er in zijn specifieke situatie mogelijk zijn, inclusief de investering en energiebesparing.”

Welk percentage aangesloten adviseurs heeft de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen al met succes afgerond?

“Op dit moment heeft 60% van onze adviseurs de opleiding afgerond. Een resultaat om trots op te zijn, maar aan het eind van het jaar dient dit 100% te zijn. Wij zullen hier de komende tijd uiteraard onze aandacht op vestigen.”

Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logisch moment om energiebesparende maatregelen te bespreken?

“Dat het onderwerp verduurzamen een logisch moment is tijdens het adviesgesprek, daar zijn de meningen onder consumenten over verdeeld. Sommige klanten zijn vooral bezig met de vraag of ze de woning überhaupt kunnen financieren. Het stuk verduurzamen is voor hen dan ook niet het eerste onderwerp dat op tafel komt. Juist voor die groep is het energiebespaarbudget een mooie optie. Zo kunnen ze op een later tijdstip altijd nog beslissen hier gebruik van te maken.”

Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?

“Wij wonen in een prachtige jaren ‘30 woning. Zelf zou ik nog graag naar een mooie energiebesparende oplossing willen kijken voor onze authentieke glas-in-loodramen. Die zorgen voor veel warmteverlies. Bij een aantal ramen zijn er, door de oud-bewoners, voorzetramen geplaatst. Een juiste beslissing wat mij betreft, maar het oog wil ook wat. Op het internet zijn er inmiddels zoveel meer en voor het oog mooiere oplossingen te vinden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.