Groeispurt crowdfundmarkt

0

In het eerste kwartaal van 2021 is in Nederland een recordbedrag van 112 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding. In totaal zijn er tot nu toe dit jaar al 868 crowdfundingprojecten gepubliceerd door de AFM geregistreerde crowdfundingplatformen. Dit blijkt uit een analyse van Crowdfundmarkt.nl.

Het platform Crowdfundmarkt.nl voorspelde in haar Outlook 2021 al dat de Nederlandse markt voor crowdfundingleningen dit jaar een explosieve groeispurt zou maken. De nationale crowdfundmarkt zal daarbij als gevolg een ‘post-Coronazomer’ en een open Europese markt voor het eerst richting een half miljard funding in één jaar gaan.

Het aantal van 868 gepubliceerde crowdfundingprojecten in het eerste kwartaal van 2021 is overigens geen record. In het eerste kwartaal van 2019 waren dit er 970.

Covid-19 krimp

Na jaren van stabiele groei kromp de crowdfundmarkt vorig jaar als gevolg van de Covid-19 pandemie van 326 miljoen euro in 2019 naar 273 miljoen euro financiering via crowdfunding (-20%). Ter vergelijking, in 2016 werd er in nog slechts 147 miljoen euro gefund.

De kortstondige krimp is te verklaren door het pakket aan MKB-steunmaatregelen van de overheid en de banken. Daardoor is er in het afgelopen jaar behoorlijk meer krediet verstrekt door overheid en banken om het MKB te ondersteunen tijdens de coronacrisis. “De Covid-19 steunmaatregelen zijn echter niet oneindig beschikbaar waardoor crowdfunding in 2021 een belangrijke rol op zich zal nemen wat betreft de financiering van het MKB. Crowdfundingplatformen zijn ook in moeilijke tijden achter hun ondernemers en investeerders blijven staan en dat betaalde zich al uit in sterk vierde kwartaal in 2020. In dit kwartaal is ruim 93 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding. Dit is gelijk aan het vierde kwartaal in 2019, vóór de Coronacrisis”, aldus Crowdfundmarkt.nl in haar Outlook 2021.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.