Groeiende groep zzp’ers ervaart wanbetalingen van opdrachtgevers

0

Van de zzp’ers in Nederland maakt momenteel 55% zich zorgen over het genereren van voldoende inkomsten op lange termijn. Ook maakt 53% zich zorgen over de impact van inflatie op de bedrijfsresultaten. Dit blijkt uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van verzekeraar Interpolis.

Ten opzichte van februari dit jaar ervaart een groeiende groep zelfstandigen wanbetalingen van opdrachtgevers. De verzekeraar benadrukt het belang van duidelijke afspraken op papier zetten bij het aangaan van een overeenkomst. Om zo vervelende situaties achteraf te voorkomen.

Stijgende tarieven

Een derde van de zzp’ers heeft zijn tarieven verhoogd omdat de inflatie wordt doorberekend, blijkt uit de BedrijvenMonitor. Een kwart van de zzp’ers geeft aan dat hun prijzen zijn gestegen door de stijgende grondstofprijzen. René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis: “We zien de zorgen over de impact van inflatie op de bedrijfsresultaten bij zelfstandigen al langer toenemen in onze BedrijvenMonitor. Verontrustend is dat ten opzichte van februari dit jaar een groeiende groep te maken heeft met wanbetalingen van opdrachtgevers. Momenteel gaat het om 14% van de zzp’ers. Als zelfstandige ben je erg afhankelijk van andere partijen, zoals leveranciers en groothandelaren in de keten. Als deze schakels moeite hebben met het voldoen aan hun betaalverplichtingen, heeft dit invloed op een grotere groep zelfstandigen om hen heen.”

Zet afspraken op papier

Om te voorkomen dat zelfstandigen steeds vaker te maken krijgen met wanbetalingen, adviseert Interpolis om afspraken altijd vast te leggen. Voets: “Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch zien we nog regelmatig dat zzp’ers geen duidelijke afspraken op papier hebben staan, zoals de voorwaarden bij het niet tijdig betalen van facturen als zij een opdracht aannemen. Wij raden hen aan om daar juist in deze periode extra scherp op te zijn. Daarnaast adviseren wij zzp’ers om vanaf het begin transparant te zijn over hoe hun tarieven tot stand komen, bijvoorbeeld door hoge energieprijzen en dure grondstoffen. Om zo voor opdrachtgevers en afnemers inzichtelijk te maken waarom de prijzen of tarieven toegenomen zijn. Doe dit bij het aangaan van een overeenkomst. Zo kan er achteraf geen vervelende situatie ontstaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.