Helft volmachtverzekeraars van buiten NL

0

Het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) heeft onderzoek gedaan naar de Nederlandse volmachtmarkt en de invloed daarop van buitenlandse partijen.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal buitenlandse partijen dat op de markt actief is, toeneemt. Tegelijkertijd neemt het aantal gevolmachtigden af, waardoor de invloed van deze partijen groter wordt.

Helft volmachtverzekeraars van buiten Nederland

De markt omvat 33 traditionele volmachtverzekeraars. Hiervan is bijna de helft (48%) een dochteronderneming van een buitenlands bedrijf. Dit hoge percentage is volgens RiFD grotendeels te verklaren doordat buitenlandse verzekeraars via volmachtkantoren efficiënt en snel toegang tot de Nederlandse assurantiemarkt kunnen krijgen. Naast de opkomst van buitenlandse partijen neemt het aantal spelers op de traditionele markt af. Zo is Generali overgenomen door verzekeraar ASR, London Verzekeringen opgeheven door moederbedrijf Allianz en Delta Lloyd overgenomen door NN Group.

Er zijn in totaal 1410 volmachten afgegeven door verzekeraars aan 255 gevolmachtigden, dus gemiddeld 5,5 per gevolmachtigde. Het merendeel van de volmachtverzekeraars geeft 10 tot 50 volmachten af. Bij de meeste verzekeraars daalt dit aantal. De verdeling van de volmachten is: aantal afgegeven volmachten door verzekeraars van 0 tot 10 (18%), van 10 tot 50 (52%), van 50 tot 100 (15%), meer dan 100 (15%). Het aantal afgegeven volmachten in de traditionele markt door Nederlandse verzekeraars ligt met 773 net wat hoger dan die afgegeven door buitenlandse verzekeraars (637).

Aantal gevolmachtigden neemt af

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn er in Nederland 255 gevolmachtigde partijen. Deze zijn als volgt onder te verdelen: huisvolmacht 211 (83%), serviceprovider 28 (11%), bank of verzekeraar 16 (6%). Het aantal huisvolmachten heeft duidelijk de overhand, maar dit aantal is als gevolg van overnames dalende. Er zijn echter aanzienlijk meer serviceproviders dan deze 28, maar niet iedere serviceprovider werkt met volmachten. Banken en verzekeraars hebben vaak een beperkt aantal volmachten, vaak bij een eigen verzekeraar of bij een verzekeraar met een branche die zelf niet wordt gevoerd. Te denken valt aan Movir met een volmacht bij NN Group of Bovemij die bij DAS een volmacht heeft. Nederland telt dus een kleine 240 gevolmachtigden. Serviceproviders hebben vaak meer volmachten dan huisvolmachten om hun subagenten volledig te kunnen bedienen zonder al te veel overvoer.

Het RiFD concludeert uit het bovenstaande dat op de volmachtmarkt steeds meer buitenlandse verzekeraars een graantje mee pikken. Buitenlandse risicodragers die zaken willen doen zullen dit moeten doen met steeds minder gevolmachtigden die verder groeien en een steeds sterkere positie innemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar