Groeiend aanbod on demand rechtsbijstand

0

Betalen per gebruik als alternatief voor de doorlopende rechtsbijstandsverzekering. In het Special Item Recht en Aansprakelijkheid signaleert MoneyView een toenemend aantal verzekeraars die rechtsbijstand on demand aanbieden, maar merkt ook op dat deze vorm duurder kan uitpakken voor de consument.

Daar waar het bij een verzekering altijd moet gaan om een onzeker voorval, kan rechtshulp op aanvraag ingezet worden op het moment dat iemand al een conflict heeft. Verzekeraars spelen hiermee volgens MoneyView in op het vergrijzen van hun klantenbestand. “Steeds meer jongvolwassenen hebben geen rechtsbijstandverzekering. Ook speelt mee dat veel juridische informatie op internet te vinden is. Als rechtshulp toch nodig is, bieden inmiddels zes aanbieders in omvang variërende diensten aan voor een overzichtelijk en in beginsel betaalbaar tarief. De kosten nemen toe naarmate er meer hulp nodig is.”

Voor het Special Item zocht MoneyView uit dat een kort overleg bij alle partijen kosteloos is, maar wie persoonlijk advies en een plan van aanpak wil hebben, betaalt daar tussen de 139 en 439 euro voor. Twee partijen bieden naast een gratis persoonlijk consult ook 30 minuten sparren met een jurist aan voor 65 tot 69 euro. “Bij deze vorm van rechtshulp lopen alle contacten met de tegenpartij via de consument zelf. Als het nodig is dat een jurist gesprekken gaat voeren, dan kunnen de kosten oplopen tot 849 euro. Afhankelijk van de complexiteit kan de aanbieder ook een uurtarief afspreken. Mondt het uit in een procedure bij de rechtbank dan gelden veel hogere bedragen. Bij een verzekering vallen deze kosten doorgaans onder de dekking”, aldus MoneyView.

De premie van een gezinsrechtsbijstandverzekering met een dekking voor de rechtsgebieden Consument aankopen, Wonen, Werk & Inkomen, Verkeer, Letselschade en Scheiding varieert volgens MoneyView van 275 tot ruim 500 euro per jaar.

Bekijk hier het volledige Special Item Recht & Aansprakelijkheid 2022 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.