‘Groei Inkomensmarkt minder dan verwacht’

0

In 2019 groeit de Inkomensmarkt minder hard dan verwacht, zo blijkt uit nieuwe ramingen van Baken Adviesgroep. De ziekteverzuimbranche staat daarentegen in het eerste kwartaal van 2019 op het één na hoogste niveau sinds 2003. De Schademarkt groeit met 3.2% in 2019, blijkt uit een ander onderzoek van Baken.

Deze nieuwe ramingen verschenen in de tweede update van het Marktrapport Inkomen 2019. In de ramingen van maart 2019 stelde Baken de groei van de Inkomensmarkt in 2018 op +1,7%. “In de huidige ramingen is deze groei licht naar boven bijgesteld en is met +2,2% behoorlijk in lijn met onze eerdere verwachtingen. In 2019 groeit de Inkomensmarkt minder hard dan eerder geraamd. De raming van +3,8% uit maart 2019 hebben we naar beneden bijgesteld tot +2,2%.”

Premievolume AOV

Het premievolume in de AOV-markt daalt al enkele jaren en deze trend heeft zich in 2018 doorgezet. “In 2018 bedraagt de daling -1,1%. In 2019 neemt de daling naar onze verwachting af tot -0,8%. Richting 2021 zien we de krimp in de markt stoppen. Het groeiend aantal zelfstandigen is hiervoor de belangrijkste drijver. Hoewel de AOV-dekkingsgraad laag is en geen duidelijk opwaartse trend laat zien, leidt het toenemend aantal zelfstandigen tot een lichte groei van circa +0,5% in 2021.”

Ziekteverzuimpercentage

Het premievolume in de branche steeg in 2018 met +6,6% tot 1,3 miljard euro. In het begin van het jaar schatte Baken deze groei op +5.6%. Op basis van deze herziening is ook de prognose verbeterd: komende jaren groeit de branche met gemiddeld +4.8%. Het ziekteverzuimpercentage staat op 4,7% in het eerste kwartaal van 2019. Hiermee is ziekteverzuim op het één na hoogste niveau sinds 2003. Kwartaal 1 kent over het algemeen een hoger percentage: kijken we naar het gemiddelde over 4 kwartalen (jaartrend), dan lijkt de stijging in de rest van het jaar af te vlakken.

Schademarkt

De Schademarkt groeit met 3.2% in 2019. “Nu de resultaten in de Motorbranche verbeteren, lijken de grote premieverhogingen achter ons. Blijkt uit de tweede update van het Marktrapport Schade 2019 van Baken Adviesgroep. “Op basis van de jaarverslagen van verzekeraars schatten we in onze eerste update de groei van de Schademarkt in 2018 op 4%. Uit de nieuwe DNB-cijfers van augustus blijkt deze groei in lijn hiermee uit te komen op +4,8%. Op basis van de laatste DNB-cijfers verwachten we voor 2019 een groei van de Schademarkt van +3,2%.’

Motorbranche

Het premievolume in de Motorbranche groeide in 2018 met +5,7% naar 5 miljard euro. De branche is daarmee goed voor 38% van de Schademarkt. “De premieverhogingen van de afgelopen jaren hebben een belangrijke rol gespeeld in de volumegroei. Nu de resultaten in de Motorbranche verbeteren, lijken deze grote premieverhogingen achter ons. Samen met een afvlakkende groei van het wagenpark leidt dit de komende jaren tot een stijging van het premievolume, dat naar verwachting rond de 4% zal liggen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.