Groei aantal hypotheekaanvragen vlakt af

0

Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal met 18% gestegen in vergelijking met het tweede kwartaal, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Hoewel er nog steeds sprake is van een stijging, lijkt het erop dat de groei begint af te vlakken. In het tweede kwartaal was de toename namelijk nog 49%.

Tegelijkertijd denken ruim 7 op de 10 Nederlanders niet dat de krapte op de woningmarkt door de coronacrisis zal verminderen, omdat de vraag naar betaalbare woningen nog altijd groter is dan het aanbod. Dit blijkt uit een peiling van De Hypotheker onder 500 Nederlanders.

Oversluiters

Sinds het begin van de coronacrisis is sprake van een significante stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Dat was in het derde kwartaal opnieuw het geval, maar het lijkt er volgens Michel van den Akker (foto), directeur van De Hypotheker, op dat de druk iets afneemt na de sterke piek die zich sinds maart heeft voorgedaan. “De lagere groei van het aantal hypotheekaanvragen heeft volgens ons met name te maken met de afname van het aantal oversluiters. Terwijl ruim een kwart van de hypotheekvragen in het tweede kwartaal nog afkomstig was van oversluiters, daalde dit in het derde kwartaal naar 18%. Dit komt mede door de lichte daling van de hypotheekrente sinds juli. Omdat de hypotheekrente aan het begin van de coronacrisis begon te stijgen, wilden veel oversluiters op de valreep nog profiteren van de lage rente. Nu lijkt deze urgentie voorbij. Niettemin is het aantal oversluiters nog altijd aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. In vergelijking met het derde kwartaal van 2019 is deze groep met bijna 40% gegroeid.”

Rentekorting

Het aantal hypotheekaanvragen steeg in het vorige kwartaal het sterkst in de provincies Groningen (+51%), Overijssel (+37%) en Zeeland (+28%). In deze provincies zijn de woningen beter betaalbaar dan in de Randstad en is minder sprake van concurrentie op de huizenmarkt. Veel woningen liggen bovendien onder de grens van de NHG (310.000 euro), waardoor huizenkopers kunnen profiteren van een aantal voordelen, zoals een rentekorting. Maar ook in de Randstad, tot voor kort nog onbereikbaar voor veel huizenkopers, was sprake van een flinke toename, zoals in Zuid-Holland en Utrecht (beiden +23%).

Trendbreuk

Van den Akker: “Twee op de drie hypotheekaanvragen zijn gericht op de aankoop van een nieuwe of volgende woning. In het tweede kwartaal lag dit nog op 58%. In vergelijking met een jaar geleden is daarnaast sprake van een duidelijke trendbreuk als het gaat om het aantal hypotheekaanvragen voor de verbouwing of verduurzaming van een woning. Door de krapte op de huizenmarkt kiezen veel huizenbezitters ervoor om niet te verhuizen, maar te investeren in hun bestaande woning. Zo bieden een lage(re) rente en mogelijke overwaarde mogelijkheden om de hypotheek te verhogen. Deze financiële middelen kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen of het verbouwen van de woning. In één jaar tijd is het aantal hypotheekaanvragen voor het verbeteren van de woning met 37% gestegen.”

Coronacrisis

“Driekwart van de Nederlanders verwacht dat vanwege de coronacrisis de krapte op de woningmarkt niet zal verminderen”, zegt Van den Akker. “Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal weliswaar licht gestegen, maar het is door de schaarste van het aantal beschikbare woningen nog steeds lastig om een betaalbare woning te kopen, het aanbod is zeer beperkt. Het is dan ook cruciaal om de doorstroming op de huizenmarkt te blijven stimuleren om te voorkomen dat de woningmarkt op slot raakt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.