Griffierechten kleine vorderingen omlaag

0

Door meer categorieën in het griffierechtenstelsel te introduceren moet het voor kleinere bedrijven rendabeler worden om met hun onbetaalde rekeningen naar de rechter te stappen. Nu nog betalen ondernemers voor een vordering van net boven de 500 euro, 486 euro aan griffierechten.

Uit een wetsvoorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming) – dat deze week in consultatie is gegaan -blijkt dat de griffierechten voor civiele zaken in eerste aanleg, met vorderingen tussen 500 en 5.000 euro omlaag gaan. Hierdoor komt volgens de minister de hoogte van het griffierecht beter in verhouding te staan tot de hoogte van de vordering. In eerdergenoemd voorbeeld wordt het griffierecht straks bijvoorbeeld 306 euro en 204 euro als de ondernemer geen rechtspersoon is.

Particulieren

Ook wil Dekker particulieren tegemoetkomen die een incassoprocedure tegen een bedrijf hebben verloren en worden veroordeeld in de proceskosten. Doorgaans moeten zij dan het hogere griffierecht vergoeden dat het bedrijf (de rechtspersoon) heeft moeten betalen. Dit klemt vooral bij relatief lage geldvorderingen. Daarom brengt Dekker de griffierechten voor rechtspersonen en natuurlijke personen voor vorderingen tot 5.000 euro dichter bij elkaar.

Voor niets gaat de zon op

De wijzigingen in de tarieven moeten budgetneutraal worden uitgevoerd. Dit betekent dat tegenover de verlaging van de tarieven voor vorderingen tot 5.000 euro een verhoging staat van het griffierecht voor vorderingen van 5.000 euro of meer (in eerste aanleg). Voor de vorderingen tot 500 euro blijven de griffierechten ongewijzigd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.