Goedschiks of kwaadschiks – u zult groen adviseren!

1

Op het vlak van duurzaam adviseren heeft de hypotheekadviseur op dit moment nog de regie in handen. Maar blijft een deel van hen verduurzaming van de woning als gespreksonderwerp mijden, dan ligt een verplichting op de loer, waarschuwt Diederik Samsom in een interview met InFinance.

‘Straks vervangt wellicht het energielabel de LTV als uitgangspunt voor de financiering van de eigen woning’

Binnen nu en een paar jaar verwacht Diederik Samsom, voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord, dat elke hypotheekadviseur het verduurzamen van de eigen woning zich eigen heeft gemaakt. Al dan niet geholpen door ruimere leennormen en nieuwe regels, bespreekt hij dit onderwerp actief met zijn klanten, zoals hij nu ook al de risico’s van arbeidsongeschiktheid en overlijden in elk hypotheekgesprek meeneemt.

U zult groen adviseren

Het verduurzamen van de eigen woning als vast onderdeel van het hypotheekadvies is niet vrijblijvend. Want goedschiks of kwaadschiks – u zult groen adviseren! De oud-PvdA-politicus heeft het in het verleden vaker adviseurs meegemaakt die vanuit concurrentieoverwegingen geen stap wilden maken en pas in beweging kwamen als de AFM het verplicht stelde. Dus als het niet vanzelf gaat, dan zul je het op een bepaald moment moeten opleggen, schetst hij de weigeraars een somber toekomstbeeld.

Oprekking huidige leennormen

Hij adviseert met klem om dit op het gebied van de verduurzaming eigen woning niet zover te laten komen en er gewoon mee aan de slag te gaan. Dat is volgens hem de enige juiste weg om het scenario dat adviseurs van tweedehands dieselauto’s is overkomen voor te blijven. Een kleine oprekking van de huidige leennormen – die Samsom nog vóór HypoVak op 19 mei 2020 verwacht – kan hier wellicht positief aan bijdragen.

De AFM zou volgens Samsom over een jaar echter ook nog met iets anders kunnen komen, namelijk in plaats van de LTV het energielabel als uitgangspunt nemen voor de financiering van de eigen woning.

Ervaring doet adviseren

Florius vervult als geldverstrekker een voortrekkersrol als het gaat om verduurzaming van de eigen woning. Tijdens het interview bespreken Diederik Samsom en Karin Polman, directeur Florius, diverse branche initiatieven. Polman spreekt regelmatig hypotheekadviseurs over het onderwerp verduurzamen. Een deel van de hypotheekadviseurs die op dat vlak al wel stappen hebben gezet, doen dit volgens haar veelal op basis van de eigen ervaring met het verduurzamen van de woning. “Als je zelf vloerisolatie hebt laten aanbrengen en zonnepanelen op het dak hebt geplaatst, dan weet je waarover je praat en is het gemakkelijker om sceptische mensen zonder die ervaring hiervoor te enthousiasmeren.”

Belangrijkste klantbarrières

Onder klanten en adviseurs heeft Florius onderzoek gedaan en gekeken wat nu de belangrijkste klantbarrières vormen. Dat zijn er drie: onzekerheid over welke mogelijkheden nu passen bij de woning; hoe weet je of je niet een te hoge investering doet en wat is nu het juiste moment voor een adviseur om het over verduurzaming van de woning te hebben?

Polman: “Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Nibud dat 43% van de Nederlandse huiseigenaren niet van plan is om binnen nu en vijf jaar de woning te verduurzamen. Belangrijkste reden hiervoor is dat zij niet weten welke financiële regelingen zij vanuit de overheid kunnen verwachten. Door nu te wachten met verduurzaming, betalen zij nu mogelijk onnodig hoge energierekeningen en lopen zij het risico dat hun huis minder waard wordt.”

Focus op voordeel

Dat laatste is precies wat volgens Samsom de insteek van het verduurzaamingsadvies zou moeten zijn. “Focus je op het voordeel, niet op de kosten. Als je het hebt over 100 euro meer maandlasten tegenover een energierekening die 150 euro lager uitvalt, dan doe je de klant een aanbod waar hij rijker van wordt. Dat werkt!”

Lees gratis het hele interview met Diederik Samsom en Karin Polman in de digitale InFinance

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.