Goed inzicht in geld helpt jongeren vooruit

0

Omgaan met geld moeten jongeren allemaal leren. Maar hoe? Thuis is het niet altijd een gespreksonderwerp, op school evenmin. De stichting LEF (Leven en Financiën) heeft daarom een lesprogramma gemaakt voor mbo-scholen, waarmee jongeren inzicht krijgen in hun eigen financiën. Maar daarvoor zijn wel meer vrijwilligers nodig uit de financiële branche.

Nathan Brouwer is in het dagelijks leven Account Executive bij Figlo. Daarnaast is hij sinds 2018 actief als bestuurslid bij de Stichting LEF, per september 2021 is hij zelfs de voorzitter. “Goed met geld omgaan is voor volwassenen al lastig, maar voor jongeren helemaal. Zij komen constant in de verleiding om hun geld uit te geven. En geld wordt steeds abstracter; kopen op afbetaling is een fluitje van een cent. Online gokken en speculeren met crypto’s is bovendien heel verleidelijk. Te veel jongeren hopen en denken via deze weg snel veel geld te verdienen.”

Gastlessen op mbo’s

Samen met de financiële branche heeft LEF een ijzersterk lesprogramma voor financiële zelfredzaamheid ontwikkeld. Het onderwijs is daarbij vanzelfsprekend de centrale plaats. LEF is op maat ontwikkeld voor mbo-studenten, juist omdat zij in hun levensfase vaak voor het eerst geconfronteerd worden met de kansen én risico’s die geld met zich meebrengen. Doordat het LEF-programma de belevingswereld en ervaringen van studenten als uitgangspunt neemt, biedt het unieke kansen om belangrijke stappen te zetten in financiële zelfredzaamheid.

Lees hier het hele interview in de nieuwe e-InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.