Gezamenlijk onderzoeksteam fraude in zorg

0

De Nederlandse zorgverzekeraars starten per 1 januari een pilot met een gezamenlijk onderzoeksteam. Dat gaat namens en voor alle zorgverzekeraars onderzoek doen naar fraude in de zorg.

Op een visiebijeenkomst spraken de zorgverzekeraars begin 2015 al de wens uit om intensiever te gaan samenwerken. Dat gaat dus nu gebeuren. Vijf fraudeonderzoekers en één manager gaan circa een dag per week aan de slag met twee onderzoeken in een gezamenlijke onderzoeksunit.

Volgens Marleen Relouw, beleidsadviseur Verzekeringen & Uitvoering bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN), biedt deze manier van werken veel voordelen. “Door een onderzoek gezamenlijk uit te voeren, wordt de doorlooptijd van het onderzoek verkort, is het makkelijker eensluidende conclusies te trekken en kunnen we samenwerking met ketenpartners verder stroomlijnen.”

Ook voordelen voor zorgaanbieders

Zorgverzekeraars blijven daarnaast ook individueel fraudezaken afhandelen. “Dan gaat het om fraude die alleen die ene zorgverzekeraar raakt”, aldus Relouw. “Bijvoorbeeld een verzekerde die nota’s heeft vervalst.”

Als er sprake is van fraude waar meerdere verzekeraars door worden geraakt, komt de gezamenlijke onderzoeksunit in beeld. Er zijn volgens Relouw ook voor zorgaanbieders voordelen. “De samenwerking van zorgverzekeraars richt zich op signalen met een vermoeden van opzet. Daarom zullen de meeste zorgaanbieders niets merken van de fraudeonderzoeksunit. Die komt niet in beeld als er niets aan de hand is of als er sprake is van fouten. En mocht er reden zijn voor fraudeonderzoek, dan krijgt de zorgaanbieder straks alleen de onderzoeksunit op bezoek en niet alle verzekeraars die geraakt zijn.”

Als de pilot succesvol is, wordt bekeken of de onderzoeksunit structureel vorm kan krijgen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.