Gezamenlijk investeren in zorgpreventie

0

“Een belangrijke pijler bij het vernieuwen van de zorg is een omslag waarbij meer wordt ingezet op preventie en gezonde leefstijl. Maar het gezamenlijk investeren in preventie komt nog niet breed van de grond”, zei staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS), op het jubileumsymposium van Zorgverzekeraars Nederland.

Blokhuis (foto) ziet in de praktijk al wel initiatieven waarbij zorgverleners met steun van zorgverzekeraars stappen zetten. Ook het vrijwillig afschaffen van het eigen risico door zorgverzekeraars -voor patiënten die stoppen met roken via een stoppen met roken programma vanuit de eerstelijnszorg – levert volgens de staatssecretaris nu al een bijdrage aan de omslag.

Toon lef

Om het gezamenlijk investeren in preventie breder van de grond te krijgen, zal dit een van de onderdelen zijn die aan bod komen in het plan voor de toekomst van de zorg, waar de ministers De Jonge en Bruins en staatssecretaris Blokhuis aan werken. “Laten we het lef hebben om samen die omslag te maken. Om uit te gaan van mensen en wat zij nodig hebben om zo lang mogelijk gezond te blijven. Met gezonde zorgverzekeraars die klaar zijn voor de toekomst”, riep Blokhuis de aanwezigen op.

Artificial Intelligence

Deborah Nas, professor of Strategic Design for technology-based innovation aan de TU Delft, gaf op het symposium een presentatie over artificial intelligence (AI) en wat dat kan gaan betekenen voor de gezondheidszorg. Als voorbeeld noemt ze de millennials die actief bezig met hun gezondheid waarbij gezond eten en sporten belangrijk zijn. Ze hebben met behulp van data kennis en inzicht over hun gezondheid. En wat blijkt? Volgens cijfers van het CBS is deze groep van 20- tot 40-jarigen in de afgelopen 10 jaar bijna 50% meer naar de huisarts gegaan. Nas: “Ik denk dat daar een relatie is met het googelen, kennis en wearables en het veranderend gebruikersgedrag. Artificial intelligence verandert de relatie tussen patiënt, zorgverlener en zorgverzekeraar.”

Compassie en wederkerigheid

Het symposium stond in het teken van het 25-jarig bestaan van ZN, de overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars. Volgens algemeen directeur Petra van Holst, heeft de zorg te maken met grote uitdagingen, zoals arbeidsmarkt en betaalbaarheid. “We moeten vernieuwen om onze goede zorg en ons mooie zorgstelsel te behouden. Actie op die terreinen is er nu al, maar dat zal moeten toenemen, om te waarborgen dat de zorg houdbaar blijft. Die zorg zal in de toekomst anders zijn, vaak ook op een andere plek, bijvoorbeeld thuis. Compassie en wederkerigheid, ofwel solidariteit, zijn meer dan ooit kernwaarden van de toekomst. Het zijn kernwaarden voor de zorg, voor de samenwerking tussen alle partijen, voor de maatschappij als geheel.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.