‘Gewijzigd amendement slecht voor pensioenen Nederlanders’

0

De Pensioenfederatie geeft in een brief aan minister Van Hijum een waarschuwingssignaal af over het gewijzigde amendement Joseph.

Dit amendement raakt de basis van de (in mei 2023 aangenomen) Wet toekomst pensioenen (Wtp), die juist tot doel heeft om het pensioenstelsel toekomstbestendig te maken. Het amendement zal grote gevolgen hebben voor gepensioneerden en werknemers. De Pensioenfederatie legt in de brief uit dat het gevaar groter wordt van lagere en minder stabiele pensioenen, omdat het amendement de noodzakelijke collectieve risicodeling dreigt te doorbreken.

Onvolledig en niet doorgerekend

Pensioenfederatie-voorzitter Ger Jaarsma (foto): “Naast dat gevaar voor gepensioneerden en werknemers brengt het grote financiële en grote juridische gevolgen met zich mee voor alle andere betrokken partijen, waaronder pensioenfondsen, werkgevers en de overheid. De voorgestelde maatregelen, waaronder een collectief referendum en individueel bezwaarrecht, leiden dus tot grote onzekerheid voor iedereen – en die duurt ook nog eens langer. Want deze voorstellen vertragen de transitie ernstig; minimaal met 2 à 3 jaar. Dit amendement ondermijnt het Nederlandse pensioenstelsel, dat gebouwd is op collectiviteit en solidariteit. Met dit amendement worden zorgvuldig gemaakte afspraken in het Pensioenakkoord en de Wtp – die nota bene al lang van kracht is – terzijde geschoven. Het voorstel is juridisch onvolledig en niet doorgerekend.”

Onacceptabele onzekerheid

“Dit leidt tot onacceptabele onzekerheid en financiële nadelen voor miljoenen Nederlanders die pensioen opbouwen of al genieten. Hun voordelen gaan verloren bij niet-invaren. Zo zal het rendement op beleggingen dalen, stijgen de kosten en verdwijnt de mogelijkheid tot adequate compensatie voor de afschaffing van de doorsneesystematiek. Dit alles kan leiden tot slechtere pensioenuitkomsten”, zegt Jaarsma.

Uitstel, hoge kosten en onzekerheid

“Als het amendement wordt aangenomen, betekent dit bovendien dat de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel op losse schroeven komt te staan, zegt Jaarsma. “Pensioenfondsen moeten hun plannen herzien, werk moet opnieuw gedaan worden, oude en nieuwe systemen moeten in de lucht gehouden worden. Dat alles zorgt voor aanzienlijke vertraging, hogere kosten en het wordt onnodig complex. Daarnaast leidt uitstel tot miljarden aan extra kosten, tegenvallers en risico’s voor de Rijksbegroting. Want door een vertraagde pensioentransitie haalt Nederland mogelijk ook niet de verplichtingen richting de EU. Werkgevers en overheid dragen aanzienlijke financiële lasten, en pensioenuitvoerders kunnen juridische stappen ondernemen om compensatie te eisen. Al deze financiële gevolgen worden door de indieners ernstig onderschat.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.