‘Gevolgen pensioenbedrag ineens niet te overzien’

0

De invoering van de opname van een bedrag ineens is uitgesteld met een halfjaar tot 1 juli 2023, bleek begin juli uit het Wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. “Voor deelnemers zijn de gevolgen van een dergelijke keuze bijna niet te overzien. Communicatie blijft key”, zegt Frank Driessen van AON.

Ondanks dat de opname van een bedrag ineens simpel klinkt, komt er volgens Driessen veel bij kijken, met name voor uitvoerders. “Zo raakt de opname van een bedrag ineens deeltijdpensioen, uitruilmogelijkheden, hoog-laagconstructies en vervroegen van het pensioen en uitstel. Net als bij andere flexibiliseringsmogelijkheden zullen deelnemers die de pensioeningangsdatum naderen tijdig geïnformeerd moeten worden over de mogelijkheid van een bedrag ineens. Zo kan de deelnemer een weloverwogen keuze maken. Voor deelnemers zijn de gevolgen van een dergelijke keuze bijna niet te overzien”, aldus Driessen.

Een bedrag ineens heeft volgens hem niet alleen fiscale gevolgen en impact op de hoogte van het pensioen daarna, maar ook gevolgen voor bijvoorbeeld toeslagen. “Het is daarom van groot belang de deelnemer daarover goed te informeren. Een persoonlijk gesprek heeft daarbij onze voorkeur, naast informatie op papier. Aon adviseert uitvoerders om dit extra halfjaar te gebruiken om de informatievoorziening richting deelnemers goed op te zetten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.