Gevolgen Brexit voor verzekeringspraktijk

0

De Brexit heeft volgens Cees de Jong – ongeacht de uitkomst – geen directe gevolgen voor verzekeringnemers. Daarmee stelde hij de 100 adviseurs gerust, die op uitnodiging van de Stichting Assurantie Registratie (SAR) het mini-symposium bezochten over de gevolgen van de Brexit voor de verzekeringspraktijk.

Het was ook zo’n beetje zijn enige positieve boodschap deze middag. “Deal or no deal, er zullen de nodige repercussies zijn voor verzekeraars, intermediairs en gevolmachtigd agenten”,  aldus De Jong die als onderzoeker verbonden is aan het UVA Amsterdam Centre for Insurance Studies. Hij ging specifiek in op de implicaties van de verschillenede Brexit-opties voor de verzekeringsmarkt. Daarbij belichtte hij onder meer het EU-regime voor de verzekeringssector, de Richtlijnen Solvency II  en Verzekeringsdistributie (IDD) en een negental aanbevelingen van de Europese toezichthouder EIOPA voor de verzekeringssector.

VK wordt een ‘derde’ land

De Jong: “Groot-Brittannië wordt meteen na 29 maart (bij een no deal) of na 21 maanden (bij een deal) een ‘derde land’. Hierdoor moet een verzekeraar, makelaar of coverholder een vergunning (Europees paspoort) aanvragen én krijgen om zaken te kunnen blijven doen in Europa. Andersom kan de Brexit belemmeringen opwerpen voor verzekeraars, gevolmachtigd agenten en tussenpersonen met een zetel in Nederland die actief zijn of willen worden op de markt in het VK.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.