Als scheidingsexpert combineert Mabelle Mulders het vak van gecertificeerd financieel planner en mediator. Stellen die bij haar bedrijf Scheiding Geregeld aankloppen krijgen geen kille cijfers voorgeschoteld, maar visueel onderbouwde rapportages. Mulders gelooft in beeldkracht en wil zich daarmee onderscheiden.
‘Een hypotheekadviseur helpt blije klanten met een rooskleurig toekomstperspectief. Als ze bij mij aan tafel komen, hangen de slingers er meestal anders bij.’
Het visualiseren van kille cijfers levert de klant uiteindelijk ook een kostenbesparing op, daar is Mulders in elk geval van overtuigd. In een interview met InFinance zegt zij hierover: “Ik merk dat mensen het als veel prettiger ervaren om die kille cijfers gevisualiseerd onder ogen te krijgen. Een gevisualiseerd duidelijk toekomstbeeld maakt het veel persoonlijker en beter te begrijpen. Het zegt zoveel meer, dat je uiteindelijk ook minder tijd kwijt bent.”
Durf nee te zeggen
Als scheidingsexpert streeft Mulders ernaar om objectief voor beide partijen in kaart te brengen waar zij in de toekomst aan toe zijn. Dat streven heeft ook een keerzijde. Zeker als een van de partners financieel gezien beter onderlegd is dan de ander. En dat is nog steeds heel vaak het geval, zegt Mulders. “Dan krijg ik bijvoorbeeld te horen dat beide partners – in overleg – afzien van partneralimentatie. Ik vraag in zo’n geval toch door, omdat ik er zeker van wil zijn dat beide partners inzien wat de gevolgen van dit besluit zijn voor hun toekomstige financiële plaatje. Niet alleen voor een goede onderbouwing van mijn advies, maar ook omdat ik voor beide partijen een eerlijke gang van zaken nastreef.
In voorkomend geval zorgt dit natuurlijk wel eens voor gefronste wenkbrauwen bij een van de partners. Maar ik laat mij geen dingen dicteren die ik vanuit mijn zorgplicht en gevoel niet kan verantwoorden. Ik kan mijn geld zoveel gemakkelijker verdienen als ik precies doe wat mij opgedragen wordt. Maar je moet als adviseur ook gewoon ‘nee’ durven zeggen tegen een opdracht, als deze een kant opgaat waar je gevoelsmatig niet achter kunt staan. Dat is mij ook al eens overkomen en uiteindelijk heb ik de zaak met de nodige overredingskracht toch tot een goed einde mogen brengen.”
Sta achter je advies
Een adviseur moet voor zichzelf een duidelijke grens trekken en altijd voor ogen houden dat hij in de toekomst ter verantwoording geroepen kan worden voor de keuzes die hij heeft gemaakt. Mulders advies: “Doe nooit iets dat tegen je gevoel van rechtvaardigheid ingaat. Je kiest niet voor deze tak van sport om aardig gevonden te worden. Daar is de situatie vaak ook niet naar.”
Lees hier het hele interview met scheidingsexpert Mabelle Mulers in de nieuwste e-InFinance.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.